La PAH y la CUP de Malgrat denuncien que 18 pisos ocupats no tenen accés a l’aigua

El passa divendres la PAH y la CUP de Malgrat van fer públic el conflicte / Facebook de CUP Malgrat de Mar

El passa divendres la PAH y la CUP de Malgrat van fer públic el conflicte / Facebook de CUP Malgrat de Mar

La CUP Malgrat denuncia que hi ha famílies a Malgrat de Mar que porten mesos sense aigua a les seves vivendes. Se’ls hi talla el subministrament i, en algunes ocasiones, es posa ciment a la clau de pas de l’aigua.

Hi ha comptabilitzats unes 18 vivendes afectades, 21 menors i 30 majors d’edat. Viuen en règim d’ocupació en vivendes propietat d’entitats bancàries. Són famílies que han estat desnonades i que no poden accedir ni tan sols als arrendaments que ofereix la bossa de lloguer social (nomenclatura emprada per l’Ajuntament de manera fictícia) perquè els preus en cap cas són inferiors a 380 o 400 euros.

Aquestes persones han perdut la feina i per això es troben en aquesta situació en la que totes ens hi podem veure endinsades. Pel que fa al subministrament de l’aigua sabem que se’ls hi talla i, fins i tot, en ocasions, es tapa la clau de pas amb ciment perquè no tinguin cap possibilitat d’accés. La Llei 24/2015 que regula mecanismes urgents per a pal•liar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i energètica no parla de les situacions de persones que estiguin en règim d’ocupació; però tampoc les exclou.

El govern de Malgrat és coneixedor d’aquesta situació de desemparament ja que els testimonis acrediten que aquesta problemàtica l’han dirigit tan a serveis socials com a Alcaldia i no fan res de res; no han fet res per a revertir aquest drama. La CUP entenem que en aplicació d’aquesta norma no es pot requerir a l’empresa d’aigües que es faci càrrec de la despesa de l’aigua d’aquestes famílies a fons perdut, però l’ajuntament sí ho ha de fer.

Facebook CUP Malgrat de Mar

Facebook CUP Malgrat de Mar

Totes les normes tan Internacionals, com estatals i autonòmiques ens dirigeixen a la protecció de les persones, dels infants i dels serveis bàsics i obliga a les Administracions a protegir-nos. Ja no tan sols les normes ens indiquen aquest fet, sinó que la humanitat, la ètica i la dignitat ens condueixen cap aquí. Per tot això la CUP demana:

  • Que el responsable polític obri una investigació per a conèixer qui autoritza a posar ciment a les claus de pas de l’aigua de finques on hi viuen famílies majoritàriament amb menors.
  • Que es requereixi a l’empresa privada d’aigües de Malgrat (concessionària de la gestió del servei) per a que reverteixi aquesta situació, ja que disposa dels mitjans.
  • Que l’Ajuntament es faci càrrec de la despesa d’aigua d’aquestes famílies a qui se les ha d’empoderar perquè puguin sortir del pou al que mai han volgut arribar.
  • Per últim, demanem responsabilitats polítiques. Si els que ens governen “els hi va gros” i no tenen humanitat que pleguin.

Si ens toquen a una ens toquen a totes.

Text: Publicat a pàgina de Facebook de CUP Malgrat 

Aquesta denúncia es va fer el divendres 19 de febrer conjuntament amb la PAH de Malgrat de Mar.

Sobe aquesta qüestió l’alcalde de Malgrat, Joan Mercader, ha declarat a Ona Ràdio, emissora municipal de la població que «si la companyia de l’aigua detecta qualsevol irregularitat talla el subministrament però no hem comprovat que es posi ciment a les claus de pas”»i ha confirmat que des de l’Ajuntament «veurem quin és el procediment que s’està realitzant». Per altra part Mercader creu que en els casos d’ocupació d’habitatge «hi ha un buit legal. La PAH, la CUP i les administracions locals hem d’exigir a la Generalitat i l’Estat que aquest buit no hi sigui perquè tots tinguem clar com hem d’ajudar».