Francesc Montalt fa donació del seu fons fílmic a l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar

El cineasta amateur malgratenc Francesc Montalt Bunyol ha donat 38 pel·lícules a l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, les quals s’afegeixen a les 5 que ja havia cedit. Tot aquest patrimoni cinematogràfic ha estat digitalitzat i resta al Servei d’Arxiu Municipal a la disposició de tothom.

Francesc Montalt Bunyol (Malgrat, 1925) és un dels tres fills de Sebastià Montalt Fontrodona, el fundador de la primera impremta que va tenir Malgrat l’any 1919. Francesc Montalt i el seu germà Joan van continuar amb la impremta del seu pare fins que es van jubilar. Montalt va ser un dels cineastes amateurs de Malgrat dels anys seixanta i setanta del segle passat. Francesc Montalt va fer pel·lícules documentals com ara Centenari Cabo Fradera (1965, juntament amb Ernest Aldea i Ramon Mompió) o Torre Campassol (1977), i també pel·lícules de ficció, com ara Thanatos, Rodamons o Petite fleur.

La Junta de Govern del dia 18 de setembre de 2014 va acceptar la donació del fons fílmic de Francesc Montalt Bunyol. Aquest cop, han ingressat al Servei d’Arxiu 38 pel·lícules, que juntament amb les 5 que ja ho havien fet anteriorment, sumen un total de 43.

El patrimoni fílmic de Francesc Montalt s’ha digitalitzat i està a la disposició de tothom qui el vulgui consultar al Servei d’Arxiu. Segons el cap del Servei d’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas “el que ens agradaria seria poder posar aquestes pel·lícules, o fragments d’aquestes pel·lícules, a la xarxa, juntament amb les d’Ernest Aldea. Això facilitaria molt més l’accés”.

El Servei d’Arxiu Municipal, en conveni amb la Filmoteca de Catalunya -la qual conserva bona part de les cintes originals en 8mm i en super 8 mm- ha anat completant la memòria fílmica local, a la qual cal afegir centenars de vídeos de Televisió de Malgrat.