Tordera desenvolupa un projecte per evitar l’erosió de la llera del riu

L’Ajuntament de Tordera preveu finalitzar els propers dies les obres de conservació de la vegetació i recuperació d’un tram de l’espai fluvial al riu Tordera.

Aquest projecte, que rep el suport del Departament de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya i de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), té com a objectiu reforçar el marge dret del riu allà on el curs de l’aigua ha afectat més l’erosió de la llera del riu.

Segons ha informat Radio Tordera, les obres consisteixen en la col·locació de tres deflectors al marge dret del riu Tordera –a l’alçada del pàrquing del mercat- per ajudar a què en moments de crescudes el curs de l’aigua es desplaci cap al centre de la llera, afavorint la sedimentació de sorres al revers de les estructures i, com a conseqüència, minimitzar l’impacte de l’aigua en aquest sector. Així mateix propiciarà el desenvolupament de la vegetació i hàbitats fluvials un cop consolidats. 

 

Els deflectors són unes estructures totalment naturalitzades, formades per troncs de pi col·locats en forma d’entramat i enterrats més de 2 metres, juntament amb blocs de pedra, capaços de suportar les envestides de l’aigua. Entre tronc i tronc longitudinal, s’hi col·loquen estaques vives i feixines fetes de tanys de vegetació típica de ribera que cobriran de vegetació tota l’estructura, afavorint alhora l’estabilització del marge i substituint a la llarga la funció estructural de l’entramat. 

L’ACA portarà aquesta actuació al pròxim congrés del «Centro Ibérico de Restauración Fluvial» (CIREF) que se celebrarà properament a Lleó, com a exemple a exportar a d’altres indrets de Catalunya i de la resta de l’Estat Espanyol, juntament amb altres actuacions realitzades que han suposat millores hidràuliques, ecològiques i paisatgístiques a La Tordera al pas pel nostre municipi.

Edició: JFG – Foto: Radio Tordera