L’exposició sobre Fèlix Cardona es podrà visitar a l’Arxiu Municipal de Malgrat fins el 29 de desembre

Foto de l'exposició

Foto de l’exposició

L’exposició Catalans a l’Orinoco. Fèlix Cardona Puig, inaugurada el dissabte 17 d’agost a l’Arxiu Municipal de Malgrat de Mar, es pot visitar fins el proper 29 de desembre. Aquesta mostra, que és un treball conjunt de l’Arxiu Municipal de Malgrat i el Museu Etnològic de l’Ajuntament de Barcelona, vol donar a conèixer la figura de l’explorador malgratenc, el més important del segle XX a Veneçuela.

L’acte d’inauguració de la mostra va aplegar 160 persones als jardins de la Torre de la Vídua de Can Sala. El Cap del Servei d’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas, va obrir l’acte que va comptar amb la presència del director i del cap d’Exposicions del Museu Etnològic de l’Ajuntament de Barcelona, Josep Fornés, i Enric Miró. Tots dos van destacar la importància de la trajectòria vital de Fèlix Cardona a Veneçuela i el llegat que ha deixat.

El diputat de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, va remarcar la curiositat que desperta el malgratenc Cardona amb les seves aventures a l’Orinoco. Per la seva part, l’alcaldessa, Conxita Campoy, va parlar de la importància de Fèlix Cardona per al poble i el fet que el seu llegat sigui a Malgrat. Conxita Campoy va adreçar-se a Carlos Cardona, el fill petit de l’explorador, que va ser present a l’acte, al qual va agrair i també a la resta de germans, que l’entesa amb l’Ajuntament arribés a bon port perquè el testimoni de la llarga i extensa trajectòria del seu pare ara sigui patrimoni de Malgrat. L’alcaldessa també va tenir paraules d’agraïment per a tots els regidors del consistori pel procés de negociació amb la família per adquirir el Fons Cardona.

Fons Cardona

L’exposició és fruit d’un procés que es va iniciar fa dos anys amb l’adquisició del Fons Cardona. El consistori va comprar als hereus de l’explorador un extens llegat, format per una gran quantitat de fotografies, plànols, mapes, quaderns de viatge, documents sonors, pel·lícules, la seva biblioteca personal i objectes indígenes.

Durant els darrers dos anys, s’ha portat a terme una exhaustiva i acurada tasca per inventariar, classificar, digitalitzar i catalogar tot el Fons Fèlix Cardona. Aquest procés ha donat pas ara a l’exposició, a través de la qual, els malgratencs i malgratenques tenen l’oportunitat de descobrir la figura de Cardona.

Cardona va arribar a Veneçuela l’any 1927 i, fins als anys seixanta, va recórrer el país sencer en una trentena d’expedicions i va cartografiar regions que figuraven en blanc als mapes. Va ser el primer a penetrar en moltes zones, especialment a la frontera amb Brasil, que ell va contribuir a delimitar, i també va cartografiar gran part de la zona fronterera amb Colòmbia.

Fèlix Cardona va ser el primer a col·locar el Salto Ángel en un mapa de 1929 que s’ha conservat, al que s’hi refereix com a «Gran Salto. Pacupai Meru». L’exposició descobreix tota aquesta trajectòria com a explorador i com a recol·lector de plantes i ocells, a través de tot tipus de documents del propi Fèlix Cardona.

Mostra dividida en quatre parts

La mostra està dividida en quatre parts: un grup d’11 plafons explicatius que repassa l’aventura científica de diferents catalans a l’Oricono, des de Cardona fins a Joan Maria Mundó, Pau Vila i Josep Maria Cruxent. Aquests plafons porten per títol Catalans a l’Orinoco. 100 anys d’aventura científica. Aquests plafons estan agrupats per temes i d’una manera molt visual volen despertar l’interès i la curiositat del visitant a la mostra.

La segona part de l’exposició és un gran plafó dedicat íntegrament a Fèlix Cardona, on es repassen les seves múltiples facetes, que també van passar per explotar mines d’or i buscar cautxú, entre altres. Una tercera part és un àudiovisual que es projectarà de manera continuada a la mostra, el qual permetrà al visitant escoltar la veu de Fèlix Cardona i veure algunes de les filmacions realitzades a la selva.

Objectes d’indígenes

La darrera part d’aquesta mostra està formada per una exposició d’alguns dels objectes indígenes que Cardona, i especialment la seva dona Carlota Johnson, va tenir molt cura de conservar, els quals posteriorment van guardar els fills durant anys a la casa familiar de Caracas. L’exposició també inclou l’edició d’un catàleg, que es posarà a la venda. El llibret, que ofereix informació més extensa que l’exposició, és obra del periodista Eugeni Casanova -autor del llibre La conquesta de l’Orinoco. Fèlix Cardona i l’exploració catalana de Veneçuela, fruit de la Beca d’Investigació de l’Ajuntament- i del cap el Servei d’Arxiu Municipal, Josep Maria Crosas.

L’exposició Catalans a l’Orinoco. Fèlix Cardona Puig es podrà visitar a la Sala Polivalent de l’Arxiu Municipal del carrer de Mar fins el 29 de desembre. Una part de la mostra, la dels 11 plafons, serà itinerant i es podrà veure a diferents municipis catalans i fins i tot, a Itàlia gràcies al Museu Etnològic de Barcelona.

Els horaris de visita de la mostra sobre Fèlix Cardona Puig és el següent:
-Del 17 d’agost al 15 de setembre
Laborables: de 10:30 a 13:30 i de 19 a 21 h. Dissabtes i festius: de 19 a 21 h
-Del 16 de setembre al 29 de desembre
Laborables: de 10:30 a 13:30. Dijous no festius: de 17 a 19h. Dissabtes no festius: de 18 a 20 h. Festius: de 10:30 a 13:30h