Dos vídeos de la Diputació per conscienciar la ciutadania en la prevenció d’incendis forestals

La Diputació de Girona ha presentat dos vídeos per conscienciar la ciutadania de la importància de l’autoprotecció en la prevenció d’incendis. Aquests vídeos s’emmarquen en el Pla de Serveis d’Assistència en matèria de prevenció d’incendis.

La presentació ha anat a càrrec del president de la Diputació de Girona, Pere Vila, i el conseller d’Interior, Jordi Jané. A l’acte, que s’ha fet a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, també hi han estat presents Albert Ballesta, delegat territorial d’Interior a Girona; Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, i Sergi Mir, president del CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les comarques gironines).

La col·laboració interadministrativa entre la Generalitat, la Diputació, els consells comarcals i els  ajuntaments ha fet que el 94% dels municipis de Girona ja tinguin  fets els plànols de delimitació, com a primer pas, tal com estableix la Llei de prevenció d’incendis forestals en zones habitades; en el 6% restant s’hi està treballant i està previst tenir-lo enllestit ben aviat.

Els plànols determinen els elements que cal protegir així com les franges perimetrals que s’han d’obrir i mantenir al voltant de nuclis, urbanitzacions, edificacions i instal·lacions aïllades. Els ajuntaments vetllaran pel compliment del que s’estableix en aquests plànols, de manera que la seguretat de les persones i els béns quedarà garantida en cas d’incendi.

Pere Vila i Jordi Jané / Eddy Kelele

Pla de Serveis d’Assistència

Aquestes actuacions persegueixen que totes les urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i instal·lacions aïllades tinguin garantida l’existència d’una franja de protecció contra els incendis forestals, en els termes en què obliga la Llei  5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals,  modificada el 2014 a partir de l’experiència dels grans incendis forestals de l’Alt Empordà del 2012 que van constatar que les obligacions establertes no eren suficients.

Aquesta Llei estableix, entre altres obligacions, que els nuclis de població, urbanitzacions, instal·lacions i edificacions aïllades situades en terreny forestal o a 500 metres d’aquests han d’assegurar una franja perimetral exterior de 25 metres al voltant. Per això, el 2014 es va generar el Programa d’Assistència als Ajuntaments per a la Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, des dels departaments d’Agricultura i Interior, i els consells comarcals.

Posterioment, per tal de donar resposta a les altres obligacions derivades de la Llei i sense perdre de vista l’objectiu final, que és tenir totes les zones habitades de Girona protegides contra els incendis forestals, el febrer del 2016 es va aprovar un pla de serveis d’assistència en prevenció d’incendis amb recursos tècnics i materials que poden sol·licitar els municipis de menys de 20.000 habitants de les comarques de Girona.

Durant la seva intervenció, Pere Vila, ha destacat que «aquestes actuacions i programes elaborats per les administracions són molt importants per la naturalesa del territori on vivim, en què sempre haurem de treballar en la prevenció del foc». Tal com ha dit el president de la Diputació «la normativa vigent en matèria d’Administració local dóna competència a les diputacions per coordinar i prestar serveis en prevenció d’incendis als municipis de menys de 20.000 habitants».

En aquest sentit, Vila ha explicat que «una de les línies d’aquest Pla de Serveis és coordinar la sessió informativa amb els veïns dels municipis per tal d’explicar-los les mesures que estableix la Llei, quines són les seves obligacions i com s’han de dur a terme les mesures. Aquestes sessions es fan conjuntament amb els bombers, els agents rurals i els Consells Comarcals». En aquestes jornades informatives també s’hi exposa quin és el risc real existent, com gestionen els bombers un incendi forestal, quins són els protocols que s’han d’implementar amb els veïns i també s’hi donen consells d’autoprotecció. Fins avui dia han assistit a aquestes jornades unes 900 persones de 26 municipis diferents.

Amb la col·laboració del CILMA, s’han editat aquests dos vídeos explicatius sobre les mesures i els consells de prevenció d’incendis per tal que tots els ajuntaments puguin tenir-los penjats als seus webs i fer-ne difusió mitjançant les xarxes socials.