Interior dota els Mossos d’Esquadra d’un nou dispositiu mòbil que permet millorar l’eficiència del patrullatge

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya

El conseller d’Interior, Jordi Jané, acompanyat del secretari general d’Interior, Cèsar Puig, i del comissari en cap del cos de Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, va presentar ahir els nous dispositius mòbils amb què treballen els Mossos d’Esquadra, que permeten millorar l’eficiència i la seguretat en les intervencions policials.

Jané ha valorat molt positivament aquesta nova eina que «suposarà un element cabdal, un punt més d’autonomia per l’agent, que tindrà més recursos que podrà  activar a l’instant. És una eina de present però també de futur, a la que s’aniran d’adaptant noves funcionalitats que generin intel·ligència policial», ha dit.

Des de principis de l’any 2015, el departament d’Interior, a través de la Direcció General de la Policia, ha iniciat un projecte anomenat «Projecte Mobilitat – Dispositius Mòbils». Aquest projecte, que ha estat desenvolupat a partir de la col·laboració entre la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra i els serveis tècnics de la Direcció General de la Policia i el Departament d’Interior, es va començar a implementar el passat octubre i ha finalitzat aquest mes de novembre.

Generalitat de Catalunya

Generalitat de Catalunya

L’objectiu és que les patrulles siguin més autònomes i guanyin en rapidesa en l’accés a la informació. Per aquest motiu, s’han dotat a les Unitats de Seguretat Ciutadana i a les Àrees Regionals de Recursos Operatius d’uns 900 dispositius mòbils que permeten que els policies millorin el seu grau d’autonomia al carrer.

Accés directe a la base dades mitjançant una tauleta

Fins ara, el patruller havia de contactar amb la Sala Regional de Comandament per demanar dades policials, com ara possibles requisitòries judicials o policials sobre persones, titulars de vehicles o vehicles robats.

Ara, aquesta situació s’ha invertit i el patruller amb la seva tauleta ja pot accedir directament a tota aquesta informació que li permet ser més àgil i ràpid en l’actuació policial.

El vehicle policial disposa també d’un suport per poder fixar la tauleta i poder fer consultes en moviment. Pel que fa a les patrulles a peu, s’ha habilitat una ubicació en la nova armilla exterior antibales, que s’utilitza per poder portar a sobre el dispositiu.

La implantació d’aquesta nova eina suposa un nou pas organitzatiu i tecnològic que, entre d’altres novetats, implicarà la possibilitat d’alimentar directament el sistema amb informació de qualitat, millorant la capacitat de generar intel·ligència policial. Aquest dispositiu compleix diverses normes de qualitat internacionals, proporcionant un alt grau de protecció contra les caigudes, l’aigua i la pols. En concret, compleix amb la normativa IP67, per la qual cosa el dispositiu compleix amb els requisits necessaris per garantir una bona resistència davant la tasca diària i l’ús continuat de l’aparell.

Abans d’iniciar el desplegament de les tauletes a tot el territori català, s’ha realitzat una prova pilot a dues Àrees Bàsiques Policials per tal d’avaluar el projecte i determinar-ne l’impacte organitzatiu de la implantació de la nova eina.

A banda, i per donar els coneixements necessaris per utilitzar el dispositiu mòbil, s’ha dut a terme una formació específica a gairebé 1.600 mossos.