Inauguració de l’exposició «La Guerra del Francès a les comarques gironines» a Tossa de Mar

Avui a les 17,30 h es farà a la Casa de Cultura de Tossa de Mar la inauguració de l’exposició «La Guerra del Francès a les comarques gironines», organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona i comissariada per Genís Barnosell Jordà, professor d’història contemporània a la Universitat de Girona. Auesta mostra es podrà visitar del 15 de gener al 27 de febrer de 2011, de dilluns a divendres, de 10 a 19 h.

«La Guerra del Francès a les comarques gironines» es divideix en dues grans àrees temàtiques: 1) la Guerra del Francès comarca a comarca i 2) la Guerra del Francès tema a tema.

Genís Barnosell ha estat el coordionador del projecte, i han col·laborat amb ell tot un conjunt d’historiadors: Pablo de la Fuente, Francesc Xavier Morales, Rosa Congost, Enric Saguer, Maties Ramisa, Joan López, Jordi Bohigas, Lluís Roura, Albert Pons, Lluís Serrano, Lluís Maria de Puig, Maria Lluïsa Faxedas i Toni Dorca.

L’exposició ofereix una mirada polièdrica i plena de matisos de la Guerra del Francès ja que, tal com s’explica en el pròleg del catàleg, aquest esdeveniment «no pot limitar-se exclusivament a l’enfrontament militar entre la monarquia espanyola i l’imperi francès» sinó que cal també valorar la importància que a Catalunya va tenir en el desenvolupament dels fets «la iniciativa popular». «La guerra, la va protagonitzar la societat catalana a través de les més diverses formes de resistència, i en especial de la guerrilla, l’actuació de la qual va arribar al punt de fer que els francesos consideressin Catalunya un dels llocs on van trobar una oposició més aferrissada», explica l’autor del pròleg, Josep Fontana.

L’exposició es composa d’imatges, de fotografies, d’obres pictòriques, d’il·lustracions, de gràfics, de documents antics… de tot un conjunt d’elements que reforcen la idea que Fontana apunta en el pròleg d’”aprofundir en la mirada local per comprendre l’abast i la magnitud d’aquesta guerra”.

En conjunt, tal com evidencia el vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura Roger Zamorano, l’exposició «ha aconseguit el difícil equilibri entre el rigor historicista i l’afany divulgatiu».

 

Vídeo II Festa «Reviu la història dels setges napoleònics a Girona» (setembre 2009)