La Corporació dissenya una aplicació mòbil que millora el servei d’atenció domiciliària

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Professionals de l’equip d’Infermeria d’Atenció Domiciliària, amb el suport del Departament d’Informàtica de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva (CSMS), han desenvolupat una aplicació mòbil que millora l’atenció dels serveis domiciliaris.

És un projecte pioner a Catalunya que permet accedir a la història clínica dels pacients i incorporar-hi dades quan es fan les visites, sense necessitat de connectar-se a Internet. El sistema es començarà a implementar a partir de juliol. Només l’any passat, es van atendre un total de 815 pacients.

Mercè Díaz, cap d’Àmbit d’Atenció domiciliària Integral de la CSMS, Griselda Manzano, infermera del servei domiciliari de l’Hospital de Calella i Joan Garcia Vilches, tècnic informàtic del Departament de Tecnologies de la Informació de la CSMS, han desenvolupat l’aplicació, que millora l’eficàcia, l’eficiència i la seguretat de l’atenció que reben els pacients a casa. Amb l’aplicació s’aconsegueix superar algunes dificultats amb les que es troben els equips de metges i infermeres que fan domicilis.

«Moltes vegades necessitem consultar dades de constants, temperatura o analítiques d’evolució; i al domicili no les tenim. Les hem d’imprimir en paper i portar-ho en una carpeta o bé anar amb l’ordinador i obrir-lo al domicili, on sovint no tenim cobertura», ha relatat Griselda Manzano.

La principal innovació de l’aplicació mòbil és poder disposar de tota la informació de la història clínica del pacient domiciliari i incorporar-hi in situ les dades de l’atenció que se li ha donat durant la visita. Aquest sistema s’instal·larà en dos dispositius mòbils que tindran els equips dels centres de Calella i Blanes.

«Des de l’hospital ens baixarem les dades dels pacients que necessitem i, un cop al domicili, no només podrem consultar la informació mèdica i d’infermeria, sinó registrar-hi dades», ha indicat Manzano. «Tindrem accés a tota la història clínica: radiografies, proves complementàries, analítiques… És una informació molt feixuga que triga molt en carregar-se i, si hi ha poca cobertura, representa allargar la visita mitja hora, quan no tenim aquest temps», ha afegit Díaz, que assegura que «a més, estalviem temps, transcripcions i errors; perquè el fet d’haver de transcriure-ho a l’Hospital pot fer que en algun moment t’equivoquis».

L’aplicació es va presentar durant la Jornada d’Infermeria d’enguany de la CSMS, celebrada a Calella i que enguany s’ha dedicat a avançar amb les noves tecnologies. L’aplicació és una prova més de l’aposta i importància de la CSMS cap a les noves tecnologies en benefici de la població, ja que són elements estratègics i transformadors que aporten beneficis a l’assistència dels pacients. Durant la jornada, també es van tractar temes com la infermeria virtual (una plataforma amb consells per cuidar, prevenir o conèixer patologies); la premiada web de Pediatria de la CSMS; o la relació per email entre pares i metge abans de les visites.

L’aplicació mòbil que millora l’atenció dels serveis domiciliaris va obtenir el premi a la millor “comunicació” de la jornada.

Carpeta Personal de Salut

En el desenvolupament de l’aplicació hi ha col·laborat el departament d’Informàtica de la CSMS, que ja va ser pioner en el projecte de Carpeta Personal de Salut. Cal recordar que la Carpeta Personal de Salut de la CSMS és un espai virtual personal i intransferible, en un entorn tecnològic segur, on es posa a disposició de cadascun dels ciutadans les dades referents a la seva salut que siguin més rellevants, amb la finalitat de complir amb la idea que la informació mèdica és propietat del ciutadà i que aquest l’ha de tenir en tot moment al seu abast. En aquest sentit, conté la mateixa informació que disposa el metge o la infermera, com informes, l’estat de vacunacions, o la medicació a prendre.