L’Institut Serrallarga de Blanes compleix 40 anys i elogia les 256 empreses que han donat suport al centre

serrallarga_40aL’Institut Serrallarga de Blanes, un dels tres centres públics d’ensenyament secundari que hi ha en aquest municipi i entre els més antics en impartir estudis d’FP arreu de comarques gironines, ha iniciat durant aquest trimestre diversos actes commemoratius en motiu del 40è aniversari, un cicle que finalitzarà a l’octubre, quan tindrà lloc la clausura.

Al llarg d’aquests mesos s’estan organitzant activitats protagonitzades pels seus estudiants, així com també per altres entitats, exalumnes i exprofessors que han deixat la seva empremta.

Un dels més destacats vinculat a la Formació Professional va tenir lloc fa uns dies, amb l’acte oficial d’homenatge que es va retre a 256 empresaris de Blanes i altres poblacions de la seva àrea d’influència. L’objectiu era agrair i reconèixer les aliances i convenis que l’Institut Serrallarga ha anat fent amb les empreses any rere any, permetent d’aquesta manera poder completar de manera més efectiva l’aprenentatge dels seus alumnes.

Fa més de 25 anys que aquest centre educatiu porta realitzant la formació en centres de treball, el què es coneix com les pràctiques que complementen l’ensenyament teòric rebut a les aules. Inicialment es feia de manera voluntària per part dels alumnes, i des de fa temps té caràcter obligatori. Actualment ja són 256 les empreses del territori amb qui s’han establert els convenis. També s’han signat acords amb empreses a l’estranger: Alemanya, Malta i l’any passat inclús amb Austràlia.

serrallarga_40bL’acte de reconeixement, encapçalat per la directora de l’IES Serrallarga, Mercè Torroella, va comptar amb l’assistència de diverses autoritats: Josep Marigó, alcalde de Blanes i exalumne de l’institut; Jaume Fàbrega, de la Cambra de Comerç de Girona; Josep Fernández, del Departament d’Ensenyament de la Generalitat; Miquel Muntané, director de gestió de serveis al ciutadà de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva; i la coordinadora de mobilitat a l’estranger, Hilda Eichfeld.

En el torn de parlaments, les diferents intervencions van coincidir en elogiar l’Institut Serrallarga per la generositat demostrada a l’hora d’agrair a les empreses el seu treball conjunt amb els centres, així com per la seva implicació en la formació dels aprenents. D’altra banda, també es va remarcar la importància de seguir fent aquest tipus de formació dual que permet poder formar i disposar de tècnics preparats amb tecnologies actuals i amb capacitats adequades a la demanda del mercat.

Com a cloenda de l’acte, l’Institut Coll i Rodés va preparar un refrigeri per a tots els assistents. L’experiència va significar tota una mostra de les activitats cooperatives entre instituts, i tant la preparació com la presentació van ser impecables, una qualitat comparable també amb l’exquisidesa dels productes que es van poder degustar.

Inicialment l’Institut Serrallarga va estar allotjat en un local situat al costat de l’Esbarjo Parroquial, a la part superior de l’edifici que actualment allotja l’Arxiu Municipal de Blanes. El seu nom oficial era Centro Nacional de Formación Profesional, però durant molt temps va ser conegut popularment a Blanes com La Profe. Als anys 80 l’activitat es va traslladar a l’actual ubicació, on es van iniciar ensenyaments d’ESO.

Activitats protagonitzades pels alumnes i altres convidats

En el marc de la commemoració dels 40 anys s’han organitzat diverses activitats que tenen com a principals protagonistes els alumnes del centre educatiu. Es tracta de tallers; conferències; el retorn a les aules d’antics professors, esportistes, cantants i escriptors; cursos de formació tècnica; testimonis d’antics alumnes; visites a empreses dels sectors més propers a l’entorn de l’institut, etc.

serrallarga_40cEn motiu de la Diada de Sant Jordi es va fer un recital de poesia i un concurs literari, així com un espectacle anomenat Habili_2, on els alumnes van mostrar les seves habilitats en ball, cant i música. En aquest darrer sentit, actualment s’està acabant d’enllestir i preparar un flashmob promocional que s’estrenarà durant el proper mes de juny. També s’han fet dues jornades de vela, en què l’institut ha sortit a navegar; una demostració de salvament i rescat amb gossos; i demostracions d’experts en química fina.

Un altre cicle d’activitats molt especial ha estat el què han protagonitzat els alumnes, que han esdevingut en professors dels seus mestres durant unes hores per mostrar-los les diverses activitats que es fan en cadascuna de les famílies professionals: química industrial, comerç i màrqueting, hoteleria i turismes, administració, electricitat i electrònica, vela i busseig.

Conferències dels escriptors José Antonio Millán i Tina Vallès

Formant part d’aquestes primeres activitats commemoratives del 40è aniversari, els alumnes de primer de batxillerat i de primer d’ESO van tenir el privilegi de poder assistir a sengles xerrades amb els escriptors José Antonio Millán i Tina Vallès, respectivament. La conferència encapçalada pel lingüista, editor, traductor, articulista i escriptor es va presentar sota el títol Palabras viejas para cosas nuevas, i es va allotjar a la Sala d’Actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal.

Al llarg de la xerrada José Antonio Millán, autor de diversos llibres sobre lexicografia –El candidato melancólico, Perdón imposible-, va fer un recorregut per la història d’algunes paraules d’ús comú, com ara cotxe, tren, telèfon o camió. Ho va fer per il·lustrar de quina manera alguns mots han anat modificant el seu significat en funció dels canvis tecnològics que han patit els objectes que designen.

serrallarga_40dL’escriptor i expert en lingüística va tancar el seu parlament fent referència als mecanismes de creació de noves paraules i al fenomen segons el qual molts termes cauen en l’oblit. La xerrada es va poder organitzar gràcies a la col·laboració entre la Biblioteca Comarcal i el Departament de Llengua Castellana de l’Institut Serrallarga.

D’altra banda, l’escriptora, editora, correctora i traductora Tina Vallès va visitar les aules de l’institut per explicar com funciona el procés de publicació d’un llibre i quins oficis intervenen en l’àmbit de l’edició: més d’una vintena. Alguns, com els indexadors o els maquetistes són més desconeguts, mentre que d’altres com els traductors o els correctors de proves o d’estil són sovint invisibles. Tots ells, però, fan possible que allò que l’autor o autora escriu arribi un bon dia a les mans dels lectors en forma de llibre.

La xerrada va ser molt gràfica, dinàmica i profitosa, i els alumnes van poder obtenir resposta a una gran quantitat de preguntes que tenien preparades per a la convidada d’excepció amb qui van comptar. Tant és així, que els estudiants ja han expressat el seu desig que Tina Vallès pugui tornar aviat al Serrallarga per compartir de nou amb ells el seu temps i saviesa.

Fotos: Institut Serrallarga