L’Escola Oficial d’Idiomes de Blanes compleix 10 anys de funcionament

Per les seves aules han passat més de 3.500 alumnes

eoi_1L’Escola Oficial d’Idiomes (EOI) de Blanes ha celebrat avui a la tarda un acte institucional per commemorar els 10 anys de vida que compleix enguany, coincidint amb el desè curs en què imparteix classes. L’acte l’han encapçalat la regidora d’Educació de l’Ajuntament de Blanes, Susana Ramajo, acompanyada de la inspectora del centre, Caterina Riembau, així com de la directora de l’EOI, Pilar Martí.

L’acte va consistit en una conferència a càrrec de Miquel Berga i Bagué, professor de literatura anglesa a la Universitat Pompeu Fabra, que va parlat sobre «Les paraules de la tribu i el món global». Tot seguit, una de les primeres alumnes de l’EOI de Blanes, Genoveva Castells, va explicar de les seves vivències personals i es va fer el lliurament de premis del concurs de fotografia Vila de Blanes.

La celebració dels primers deu anys de vida de l’EOI s’ha completat durant aquesta setmana amb l’organització de diverses activitats emmarcades dins la Setmana Cultural del 10è aniversari. Durant tres dies, diversos alumnes han protagonitzat xerrades i tallers adreçats als estudiants del centre, impartits en diferents idiomes: anglès, francès, alemany, euskera, i català.

eoi_2

Les temàtiques que han triat els alumnes per donar a conèixer als seus companys d’estudis han estat prou variades. Així, s’ha parlat de la cançó francesa, s’ha fet un taller de coreografia i un altre sobre fotografia amb escàner. A més, s’han ofert cursos bàsics de japonès i d’euskera; i s’han fet xerrades sobre emergències, salut o bé de la història de França, entre d’altres. En total, s’han fet 23 tallers i xerrades, alguns dels quals s’han repetit en diferents dies i hores.

Cursos d’iniciació al rus

Durant els anys de fucionament de l’EOI han passat per les seves aules uns 3.560 alumnes, dels quals uns 700 són els que actualment estan matriculats a l’actual curs 2013-2014. El primer curs 2003-2004 va comptar amb poc més de 260 alumnes repartits entre els tres idiomes que ja es van començar a impartir des de llavors: anglès, francès i alemany.

Actualment, el centre de Blanes és el tercer en nombre d’alumnes arreu de comarques gironines. El primer és l’EOI de Girona, amb més de 3.000, i el segon l’EOI de Figueres, amb uns 800 alumnes. La resta de centres gironins tenen una mitjana que volta entre els 400 i els 500 alumnes matriculats.

Sobre els idiomes que s’imparteixen al centre, la directora de l’EOI, Pilar Martí, va afirmar que «l’anglès és l’idioma que segueix comptat amb més demanda, ja que continua obrint les portes a moltes més possibilitats laborals aquí i a l’estranger». Amb tot, també assenyala que hi ha hagut darrerament en la demanda de classes de rus. «Hem notat que hi ha una gran demanda, sobretot del sector hoteler, però també de comerciants i empresaris que s’han començat a relacionar amb aquests inversors i visitants».

Per poder donar una mínima resposta a aquesta demanda popular, l’EOI de Blanes ja ha organitzat amb caràcter extraordinari tres cursos de llengua instrumental de rus en els darrers dos anys. Els tres cursos bàsics s’han impartit durant l’hivern (cursos 2012-2013 i 2013-2014) i a l’estiu (2013). Els cursos només compten amb un màxim de 20 alumnes, i tenen una duració de 40 hores a l’hivern i de 80 a l’estiu. L’únic inconvenient és que, justament durant l’estiu és quan els potencials estudiants que treballen en el sector de la hostaleria no poden assistir-hi, ja que és quan tenen un major volum de feina.

En general, el tipus d’alumnes que assisteixen a l’Escola Oficial d’Idiomes de Blanes està format per universitaris, mestres, professionals de diversos àmbits, gent a l’atur que vol aprofitar que està desocupada per formar-se, i fins i tot persones que ja s’han jubilat.