Les àrees bàsiques de la CSMS han diagnosticat un 2,5% més de casos de diabetis respecte l’any 2017

Les tres àrees bàsiques de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva (CSMS) – Lloret- Tossa, Malgrat-Palafolls i CAP Calella– han diagnosticat, fins a principis de novembre del 2018, un total de 5.696 casos de diabetis, un 2,5% més respecte l’any 2017 quan se’n van diagnosticar 5.550 i un 3,5% més respecte l’any 2016 quan en van ser 5.492.

Els casos diagnosticats de diabetis han augmentat lleugerament any rere any, mentre que la mitjana d’edat dels pacients que presenten nous episodis ha disminuït. Per tant, la malaltia apareix abans. Mentre l’any 2016 la mitjana d’edat se situava en els 64,3 anys al 2018 està en els 62,7.

El CAP Calella és on hi ha un percentatge més elevat de gent amb diabetis, un 7,8%, seguit de l’ABS Malgrat-Palafolls amb un 6,8% i l’últim l’ABS Lloret-Tossa amb un 6,3%. Encara que la població calellenca sigui inferior a la de Lloret-Tossa, hi ha un nombre de persones afectades més gran en relació a la població perquè aquesta està més envellida que la de Lloret-Tossa.

Segons les dades de les àrees bàsiques de primària de la CSMS, la franja d’edat amb més persones afectades per diabetis se situa a partir dels 65 anys (61%), seguit de les persones entre 40 i 64 anys (35,3%), les que estan entre 15 i els 39 (2.9%) i les persones d’entre 0 a 14 anys (0.5%).

El 70% dels casos de diabetis diagnosticats se situen en el tipus 2, segons dades de la Federació Internacional de Diabetis. Aquesta és una variant relacionada amb diferents factors de risc. El sobrepès o el sedentarisme en són alguns dels més importants, però n’hi ha d’altres com l’edat, els antecedents familiars o el factor genètic que també tenen incidència.

Per això, una bona prevenció passa per practicar activitat física de forma regular i seguir una dieta sana i equilibrada, restringint la ingesta de sucres. D’aquesta manera es pot endarrerir l’aparició de la malaltia o en alguns casos evitar-la. Mentre que la diabetis tipus 1 és la més estesa en nens, adolescents i adults joves i representa un petit percentatge dins de tots els casos diagnosticats de diabetis.

Per aquest motiu, des del CAP Calella i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Calella, s’han organitzat, amb motiu del Dia Mundial de la Diabetes, que se celebra demà 14 de novembre, un seguit d’activitats per conscienciar la població de la importància de reduir el consum diari de sucre en la dieta i potenciar l’exercici físic.

Diabetis i família

Enguany, la campanya feta per la Fundación para la Diabetes ha utilitzat com a lema del Dia Mundial Família i diabetis. L’objectiu, posar l’accent, no només en l’individu, sinó sobretot en la família, ja que aquesta malaltia té una gran repercussió en el nucli familiar i aquest juga un paper molt important en la detecció precoç, el tractament i el control que han de portar les persones que la pateixen.