Es presenta a Lloret la nova delegació d’Omnium a la Selva Marítima

El Teatre de Lloret va allotjar ahir la presentació d’Òmnium Selva Marítima, un acte que va encapçalar Marcel Mauri, vicepresident de l’entitat. Fa uns mesos, un grup de socis i sòcies de Blanes, Lloret i Tossa van començar a reunir-se per constituir una nova seu territorial d’Òmnium Cultural a la comarca, després que amb anterioritat ja n’hi havia hagut dues d’operatives a Blanes i Lloret. 

L’objectiu que els ha mogut la fundació de la nova seu a la Selva Marítima ha estat la necessitat d’arrelar encara més les activitats de l’entitat catalana a tot el territori, amb les quatre prioritats que la guien: llengua, cultura i país, educació i cohesió social. Seguint aquesta fita, s’ha endegat una gestora oberta a la col·laboració de tots els socis i sòcies dels tres municipis gironins. 

De moment, hi ha un grup promotor que, durant l’acte de presentació d’ahir al vespre, van exposar tant els objectius que els mena com les raons que els han impulsat a la creació de la nova seu territorial. D’això se’n van encarregar les dues principals artífexs: la blanenca Rosa Maria Brunet i la lloretenca Gràcia Ferrer. A partir d’ara s’impulsaran accions en cada municipi i conjuntes, i la propera més destacada que es vol fer serà amb motiu de Sant Jordi. 

L’acte de presentació es va fer a Lloret de Mar perquè, geogràficament, és la població on és més fàcil arribar-hi des de les altres dues que formen part de la nova seu territorial: Blanes i Tossa. Amb tot, ahir hi havia una nodrida representació blanenca que no es va voler perdre l’esdeveniment, i no tan sols per la gran quantitat de participants procedents d’aquesta població que van assistir-hi. 

La periodista blanenca, Fina Brunet, va ser la mestressa de cerimònies, fent les presentacions de les diferents parts amb què va comptar l’acte, que va incloure la projecció de dos vídeos. L’altra component de factoria blanenca van ser les actuacions de l’Esbart Joaquim Ruyra. El cos de dansa principal va interpretar sis balls: Hola !, La Sardana, El Carlet, Galop de Panderetes, La Rumba i, la Polca d’Ours. Els qui ja coneixen l’impecable qualitat de l’esbart van gaudir-la de nou, i els qui no, van quedar impactadament sorpresos pel seu virtuosisme. 

Marcel Mauri avança l’estratègia de Cuixart al Suprem 

La segona part de la presentació va quedar centrada en una entrevista de Fina Brunet al vicepresident d’Òmnium Cultural, qui va explicar les línies de treball que es desenvoluparan durant els propers mesos amb motiu del judici al president de l’entitat, Jordi Cuixart, empresonat des de l’octubre de 2017. Els principals eixos d’accions, que precisament està previst presentar en un acte públic avui dissabte a Barcelona, s’encapçalen sota el lema Judici a la Democràcia. 

Cuixart, a través de la seva advocada, Marina Roig, no ha presentat un escrit de defensa, sinó d’acusació a l’estat espanyol. En el document reivindica l’exercici dels drets i llibertats del conjunt de la ciutadania catalana, i es confronta aquest dret amb el concepte d’unitat espanyola. Segons Marcel Mauri, Cuixart no s’ha de defensar absolutament de res, ja que no ha comès cap delicte, per això es considera que ha de ser l’estat espanyol qui ha de respondre per totes les seves vulneracions. 

Carta de Cuixart als socis de la nova seu 

Quan fa pocs dies Mauri el va anar a veure, li va lliurar un missatge especialment adreçat als socis i sòcies de la nova seu gironina. «Som en un punt de no retorn. Construïm plegats una república de llibertat. Gràcies infinites per fer el camí plegats», escriu Cuixart. Finalment, la presentació de la nova seu d’Òmnium Selva Marítima es va tancar amb una fotografia del seu engrescat grup motor, amb components de Blanes, Lloret i Tossa. 

Fotos: Ajuntament de Blanes