Protecció Civil demana extremar les precaucions al litoral per la previsió de forts vents i mala mar

Fort onatge a la Cala Sant Francesc / Arxiu Blanesaldia.com

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per la previsió d’incidències derivades de l’episodi de fort vent previst avui al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. Les afectacions més significatives s’esperen a les zones urbanes del litoral de Barcelona i en especial al front marítim.

Protecció Civil de la Generalitat ha emès també una Prealerta del Pla per Inundacions de Catalunya INUNCAT per la possibilitat d’inundacions al front marítim pel fort onatge a tot el litoral català conseqüència també del fort vent. Les principals afectacions s’esperen sobretot al litoral central.

Forts vents

La previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica que a partir d’avui dilluns 19 de desembre a migdia s’espera l’entrada de vent de component Nord i Est que afectarà les comarques del litoral i pre-litoral de Barcelona i Girona. El fenomen s’accentuarà a partir de mitjanit de dilluns, que es quan s’esperen les majors ratxes de vent a Baix Llobregat, Barcelonès i Maresme i es pot allargar al dimarts.

Protecció Civil recomana molta prudència en la mobilitat i també en la pràctica d’activitats a l’aire lliure i que desistiu de fer l’activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten i us podeu posar en perill.

En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents. Vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres. Respecteu els tancaments de parcs i jardins

Es demana que per prevenció es fixin bé o retirin els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent.

Fort onatge

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), des d’aquesta nit i tot demà, el vent de component Nord i Est provocarà onades superiors als 2,5 metres a tot el litoral català, i podran arribar a prop dels 4 metres a partir del migdia.

La situació de risc es pot agreujar amb les pluges que afectaran demà a punts del litoral.
Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar les precaucions en tot el front marítim i en especial a les zones portuàries, espigons i en totes les activitats que es realitzin a prop de la costa.

Cal respectar els tancaments dels accessos al litoral que es realitzin amb caràcter preventiu per seguretat, malgrat aparentment no s’observi una situació de risc.

El temporal pot provocar grans onades que poden afectar el litoral amb violència. Encara que no hi hagi indicis de perillositat, sigueu prudents, ja que el temporal marítim pot fer que sigueu arrossegats per un cop de mar.