La CSMS impulsa un servei d’atenció a domicili a pacients amb malaltia avançada

També intervenen el serveis socials dels ajuntaments

La Corporació de Salut del Maresme i La Selva (CSMS), amb el finançament de l’Associació de Voluntaris i Amics de l’Hospital i l’Associació ONCOLLIGA, impulsa, des del passat mes de maig, un servei d’atenció immediat a domicili a pacients amb malaltia avançada. A dia d’avui, més d’una vintena de persones l’han utilitzat i inclou atenció en aspectes físics, emocionals, socials i espirituals.

Aquest servei consisteix en l’atenció a pacients en els seus últims dies de vida d’un cuidador especialitzat en cures pal·liatives a domicili. A dia d’avui, més d’una vintena de pacients han utilitzat el servei. El perfil del pacient atés és el de malalts crònics complexos, amb processos oncològics avançats o amb malalties degeneratives avançades que precisen d’un recurs de suport personal domiciliari urgent.

El servei pretén oferir una atenció integral del malalt incloent aspectes físics, emocionals, socials i espirituals. En aquest sentit, el suport personal al malalt pot incloure la higiene, l’alimentació, la supervisió de la medicació, cures no complexes, acompanyament, etc.

La coordinació en aquests tipus de casos es porta a terme amb els departaments de Serveis Socials dels ajuntaments, connectant també amb ONG’s, Fundacions, etc, però sovint els recursos formals no arribaven a temps, donat el pronòstic de vida de la població que s’atén i també per la insuficient capacitat econòmica i funcional actual de moltes institucions per cobrir la demanda. A més, les dificultats econòmiques de moltes famílies i l’alt impacte emocional afecten sobre manera les possibilitats d’atendre a aquests malalts en el seu domicili. Per això es requereix d’un servei d’atenció a domicili de professionals amb formació específica i experiència.

Ara el servei és una realitat. S’activa en menys de 48 hores, no té cost per a les famílies, però està limitat a 30 dies. A més, no és substitutori de serveis públics i/o privats paral·lels. Des de la Corporació es valora cada cas individualment i es decideix en quins casos s’activa el servei. Per tenir dret a optar-hi, el pacient ha d’estar inclós en el Programa PADES de la Corporació.