Blanes acull la Roda d’Esbarts Catalonia

Foto: JFG

Organitzat per l’esbart dansaire Joaquim Ruyra, i amb el suport de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Blanes, la Roda d’Esbarts Catalonia tindrà lloc aquest dissabte 26 de maig a les 6 de la tarda, a la plaça dels Dies Feiners.

Es tracta d’una trobada d’esbarts infantils i juvenils d’arreu de Catalunya, que aplegarà uns 150 balladors que tenen entre 4 i 15 anys. Més concretament, es tracta dels grups Casal Cultural Dansaires Manresans, de Manresa; Bitrac Dansa, d’Igualada; Esbart Montsoriu, de Sant Feliu de Buixalleu; Esbart Dansaire, de Cassà de la Selva i l’Esbart Joaquim Ruyra de Blanes.

Va néixer el 1978 fruit del treball de quatre esbarts de Barcelona, que van tenir la idea d’organitzar ballades entre els seus grups infantils i juvenils per donar actuacions als més menuts dels grups. Així naixia aquesta “Roda d’Esbarts Catalònia”.

La Roda d’Esbarts Catalonia: recuperació del patrimoni cultural

Els objectius d’aquest projecte han evolucionat. De petites ballades, s’ha passat a recollir i recuperar danses oblidades, instrumentacions de ballets per a Cobla, confecció de partitures per a Cobla i la gravació de diversos ballets per a cobla. Amb 31 anys, ja s’han editat un centenar de gravacions. Aquesta tasca de recuperació va començar el 1992, posant a l’abast aquest material al voltant de la dansa d’arrel a tots els Esbarts del país, participants o no a la Roda.

El total aproximat de dansaires que integren els diversos grups infantils i juvenils en aquests moments és d’uns 600 i es fan unes vint ballades anuals que acabaran amb una gran cloenda, a Barcelona, el proper dia 6 de maig al matí.