Acció Social de Blanes consolidarà enguany el Servei de Polítiques d’Igualtat i el d’Acollida a la Immigració

Durant aquest 2017 l’Àrea d’Acció Social de l’Ajuntament de Blanes té previst consolidar dos dels nous serveis que estan en marxa des de mitjans de l’any anterior, un dels quals és de nova creació. Es tracta del Servei de Polítiques d’Igualtat, i el de Primera Acollida a la Immigració.

Les actuacions incloses en Acció Social, Cooperació i Solidaritat han registrat un augment del 5’7% en els pressupostos del 2017 en relació a l’any passat. En total, s’han destinat 1.431.268 €, dels quals prop d’1 M€ són per cobrir despeses de personal. D’altra banda, 448.000 € són per transferències corrents per serveis, i 25.000 € corresponen als projectes d’ajut al tercer món.

Nou Servei de Polítiques d’Igualtat

Dels dos serveis que es consolidaran durant aquest 2017, el de nova creació és el de Polítiques d’Igualtat, que l’any passat no disposava de partida pressupostària i enguany n’ha passat a tenir una de 34.000 €. Al 2016, a través d’un Pla d’Ocupació, es va comptar amb la feina d’una tècnica que va dissenyar el Pla Local de la Dona i d’Igualtat de Blanes, un document que posteriorment es va aprovar al ple.

Un cop passat aquest tràmit, l’equip de govern va impulsar la creació del nou servei, començant per l’elaboració del Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre Homes i Dones a l’Ajuntament de Blanes. El regidor d’Acció Social, Mario Ros, que va passar a assumir aquesta àrea a principis de l’any passat, explica que va tenir clar des d’un bon principi que no volia que després, d’haver passat pel ple, el projecte quedés desat en un calaix sense donar-li operativitat.

Així ha estat com s’ha posat en marxa el nou Servei de Polítiques d’Igualtat, amb l’objectiu d’impulsar accions en aquesta matèria de l’equiparació entre dones i homes. El seu àmbit d’actuació és municipal, i està a l’abast de qualsevol persona que tingui interès en adquirir coneixements, o bé desenvolupar accions.

Les actuacions que preveu se centren principalment en proporcionar una atenció directa a aquelles persones i/o empreses que vulguin assessorament, o bé incorporar accions en matèria d’igualtat d’oportunitats. També es vetllarà perquè a l’Ajuntament de Blanes hi hagi una cultura i gestió organitzativa basada en el principi d’igualtat entre homes i dones.

El servei està coordinat amb tots els departaments i entitats municipals per incorporar la perspectiva de gènere en cadascuna de les seves actuacions i impulsar nous projectes i accions que tinguin com a objectiu fomentar la igualtat entre dones i homes. Per últim, també es dóna suport i assessorament en matèria d’igualtat als centres educatius de la vila, i que es faci difusió a través de diferents plataformes de continguts.

En aquest darrer sentit, una d’aquestes eines de difusió es va donar a conèixer el passat mes d’octubre, a través d’un vídeo confeccionat per la mateixa tècnica responsable del servei, Laura Tejada, accessible a través de YouTube en el següent enllaç: https://youtu.be/83Z9O-NT2Fg. Editat amb dibuixos animats però destinat al públic adult, al vídeo s’explica què són els estereotips de gènere i com contribueixen a perpetuar les desigualtats entre dones i homes. Per últim, actualment s’està elaborant d’una maleta pedagògica per oferir als centres escolars.

Servei de Primera Acollida a la Immigració

Endegat l’agost de l’any passat, aquest 2017 es vol consolidar el Servei de Primera Acollida a la Immigració, que al 2016 comptava amb una dotació econòmica de 23.103 €, augmentat ara a 35.500 €. Es tracta d’un conjunt d’accions i recursos per respondre a les necessitats inicials de formació i informació que tenen les persones nouvingudes, i per a les quals s’ha contractat una tècnica perquè se’n faci càrrec.

Inclou l’acompanyament, formació i certificació d’uns coneixements mínims per facilitar viure i treballar aquí. Els continguts que cal acreditar a través del Certificat d’Acollida es divideixen en tres mòduls: Llengua –per aprendre català i castellà amb un mínim de 90 hores de formació-; Coneixements Laborals, que informen sobre el mercat de treball; i Societat Catalana, per donar a conèixer el municipi i els serveis de l’entorn més proper.

sdr

El Servei de Primera Acollida a la Immigració dóna les eines inicials per ajudar a fer més fàcil la incorporació dels nouvinguts a la societat blanenca i catalana per extensió. El mateix certificat també els pot servir per buscar feina o a l’hora de fer valer la pròpia formació i experiència. A més a més, el Certificat d’Acollida és útil en els processos d’estrangeria, com ara l’arrelament social, la modificació o la renovació d’autoritzacions de residència entre d’altres.

Val a dir que fins al juny de l’any passat podien sol·licitar l’accés al Servei de Primera Acollida totes les persones estrangeres empadronades a Catalunya, independentment de la data d’arribada. Des del juny del 2016, només es pot demanar l’accés al servei en el cas que es porti menys d’un any empadronat a Catalunya. Es disposa de dos anys per fer la formació en els tres mòduls.

Increment dels casos d’atenció domiciliària i de pobresa energètica

Paral·lelament a aquests dos serveis, l’altra tret destacat d’aquesta àrea durant el 2017 és que, malauradament, les assignacions pressupostàries que s’han hagut de fer en d’altres actuacions hauran de continuar sent molt elevades. En aquest sentit, Mario Ros explica: “El que lamentem no és haver d’esmerçar més diners, sinó que es tracta d’una trista realitat sorgida especialment durant aquests darrers anys, provocada per la crisi econòmica, que no sembla tenir aturador.

Es tracta de les partides que s’han hagut de destinar per atendre casos del Servei d’Atenció Domiciliària i de Pobresa Energètica, és a dir: ajudar ciutadans del municipi a pagar les factures d’aigua, llum i gas perquè no es quedin sense aquests subministraments essencials. El pressupost del 2017 del Servei d’Atenció Domiciliària és de 280.000 €, mentre que per atendre els casos de Pobresa Energètica es compta amb 170.000 €, dos imports que s’han hagut d’incrementar perquè, del contrari, no es podria donar abast a les situacions de les quals es tenen coneixement. Durant l’any 2016 es van fer un total de 2.786 tràmits.

Igualment, la Borsa de Mediació d’Habitatge ha doblat l’assignació pressupostària enguany en relació al 2016. Dels 65.000 s’ha passat als 140.000 € en personal per tramitar els casos que arriben a l’Ajuntament de Blanes. Es tracta d’un mediador i un advocat especialitzats.

Una de les principals eines de treball per seguir amatents a les necessitats que puguin sorgir en aquest darrer àmbit és la Taula Local pel Dret a l’Habitatge i la Pobresa Energètica. Es va posar en marxa el desembre de l’any 2012, i properament està previst que s’aprovi el seu reglament de funcionament elaborat per Acció Social amb la participació i consens dels representants dels diferents grups polítics, entitats i institucions que en formen part.

Fotos: Ajuntament de Blanes