Aula Blanes tracta avui la genètica i els factors externs

Avui dimarts, a les 20 hores, es farà a sala d’actes de la Biblioteca Comarcal la conferència del mes de desembre d’Aula Blanes. El títol de la xerrada és «Epigenètica: perquè no podem clonar un dinosaure?», asumpte que tractarà Helena González, llicenciada en Biologia i Bioquímica i doctora en Biomedicina.

La seqüenciació del genoma humà va ser una fita en la història de la biologia. La nostra vida es mostrava descodificada. A partir d’aquí no hem parat de saber més sobre la naturalesa del nostre ADN, fins al punt de ser capaços de tallar i enganxar gens per controlar característiques i funcions.

No obstant això, cada vegada estem més segurs que no tot està escrit en els gens. I és que la flexibilitat de les respostes humanes no es redueix als mecanismes heretats genèticament. Cada vegada queda més clar que ha d’haver-hi una regulació més enllà dels gens, una regulació a la qual diem epigenètica.

El context, l’aprenentatge, l’alimentació i molts altres factors de la nostra manera de viure modulen la nostra epigenètica, conformant-nos com a individus particulars i modulant les nostres capacitats. I aquesta epigenètica es mostra en ocasions capritxosa, dificultant processos com la clonació. Per tant…fins a quin punt estem prop d’aconseguir recrear “Parc Juràssic»?.