Moció de ICV-EUiA Blanes contra les retallades sanitaries al Maresme i la Selva

La moció es presentarà en el ple del proper 21 de juliol. Aquest és el text:

Especialment en temps de crisi, la protecció social i la universalitat, integritat, equitat i qualitat dels serveis públics han de ser una prioritat màxima per a tots els governs i Administracions. Això, amb les diverses escales i competències és vàlid per a l’administració estatal, nacional i també la local

Catalunya ha aconseguit tenir un servei de Salut Pública universal i gratuït, millorable, però de gran qualitat. La Sanitat és el servei més fonamental que la ciutadania pot rebre dels poders públics. La degradació o supressió d’aquest servei afectaria gravíssimament la nostra qualitat de vida. Per tant, és un dret que hauria de ser intocable i al que no podem renunciar.

A Catalunya els serveis sanitaris estan, en una gran part, concertats. És a dir, la Generalitat subcontracta els serveis sanitaris a diverses empreses. La Generalitat dona diners públics a empreses privades i semi-privades a canvi d’uns serveis concrets. Com exemple, a Blanes, L’Hospital Comarcal i l’Hospital Asil Sant Jaume són gestionats per la Corporació Sanitària del Maresme-La Selva.

Tot i que les primeres retallades ja varen començar l’any passat amb una retallada salarial del 5%, aplicada a tot el personal sanitari i administratiu, aquestes retallades també es varen fer efectives en la no contractació del servei de reforç de les urgències per a l’estiu. Per tant, aquest any ja es donava per normal no contractar-ho, amb la conseqüència directa de la pèrdua d’eficàcia i qualitat en l’atenció a les urgències dels hospitals de Blanes i Calella.

Des del mes de febrer es varen iniciar les retallades en aquests hospitals i en la nostra àrea sanitària.

Aquestes s’han concretat en:

Reducció d’hores de l’auxiliar de clínica a Consultes externes, a Blanes afecta a 5 persones (algunes consultes les farà el metge sol).

Reordenació del Sociosanitaris de Lloret, Blanes i Calella.

No es farà activitat extra (activitat extra que pagava el Servei Català de Salut amb la intenció de disminuir llistes d’espera de quiròfan i consultes).

Només es cobriran les baixes i vacances de cert personal.

Es reorganitzen els serveis de Pediatria i Ginecologia.

S’elimina el servei de Mediadores (personal que atenia persones amb diferent àmbit cultural).

Tancament de 12 llits de Cirurgia a Calella.

Supressió de compres addicionals (pròtesis i altres elements, el que implica un augment de les llistes d’espera).

Eliminació de pactes o acords que milloraven el conveni en benefici de les persones treballadores.

Reducció a Blanes d’una ambulància

 

Les conseqüències per les persones usuàries seran:

Increment de les llistes d’espera per intervencions quirúrgiques.

Increment de les llistes d’espera per visites a Especialistes i Metge de Família.

Increment de les llistes d’espera per proves complementaries.

Afecta a la qualitat assistencial.

Afavoreix el tracte impersonal.

Comporta sobrecàrrega pels professionals i el risc d’errors.

 

Les conseqüències per les persones professionals seran:

Augment de càrregues de treball.

Disminució de la qualitat assistencial.

Augment del risc d’errors i conseqüències legals.

Afecta a la salut laboral (sobrecàrregues físiques i psíquiques, etc.).

Pèrdua de valor adquisitiu.

En aquest moment la direcció de la Corporació Sanitaria del Maresme-La Selva força al personal de l’empresa a assumir una sèrie de retallades laborals i salarials, que implicaria:

Suprimir els objectius que posa la pròpia empresa

Eliminar els tres dies per assumptes propis, el que implica més hores laborals a l’any

Eliminar el complement de baixa per malaltia laboral o comuna a partir des del primer dia.

Instaurar definitivament la retallada salarial del 5%.

Reordenació del lliurament i les guàrdies.

Si els treballadors no signen aquestes mesures, hi ha l’amenaça de l’aplicació d’un ERO, que implicaria reduir un 15% la jornada laboral de tot el personal o que podria suposar l’acomiadament de  210 entre setembre i desembre de 2011.

Per aquestes raons:

El Grup Municipal d’Esquerra Unida i Alternativa- Iniciativa per Catalunya Verds proposa a la consideració del Plenari l’adopció dels següents acords:

Demanar al Govern de la Generalitat la retirada del pla de disminució de despesa sanitària a Catalunya i que busqui altres maneres de pal·liar el dèficit de la Generalitat, amb mesures com la no supressió de l’impost de successions o la implantació de genèrics farmacèutics.

Demanar al Govern de la Generalitat la retirada del pla de disminució de despesa sanitària a la Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Demanar la formació d’una comissió municipal encapçalada per l’alcalde de Blanes i amb un representant de cada grup per anar a negociar amb la Corporació Sanitària Maresme-La Selva el No tancament d’aquells serveis bàsics per a la població de Blanes, com per exemple ginecologia i pediatria.

Demanar al Govern de la Generalitat la publicació i còpia del contracte de la Corporació Sanitària del Maresme-La Selva amb l’Institut Català de la Salut

Demanar al Gerent de la Corporació de Salut del Maresme-La Selva que no apliqui cap mesura que comporti la degradació del servei de l’Hospital Comarcal de Blanes.

Enviar aquest acord als grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, al Director Gerent de l’Institut Català de la Salut i a la Gerència de la Corporació de Salut del Maresme-La Selva.