Per un habitatge digne i contra els desnonaments

L’Assemblea d’Indignats de Blanes, durant la seva assemblea setmanal celebrada el passat 29 de juny de 2011 va acordar iniciar una campanya per un habitatge digne i contra els desnonaments que contempla les següents mesures:

1.- Aprovar i donar a conèixer al poble de Blanes les mesures per una vida digna aprovades en diverses  assemblees d’indignats i que tenen com a referent les Mesures per una vida digna generades a l’Assemblea de Barcelona.

 

2.- Assumir les mesures referides a l’habitatge contingudes en aquest document i que consten dels següents punts:

• Ni   un   desnonament   ni   desallotjament  més.   Derogació   immediata   de   la   llei   de desnonament exprés.

• Regular   i   implementar   la   dació   en   pagament   així   com  la   transformació   de   les hipoteques:    anul·lació dels desnonaments  i  conversió en  lloguer  en el  cas de no poder afrontar el pagament per situació de desocupació.

• Reducció del deute hipotecari en proporció a la taxació objectiva de l’habitatge, per devaluació del mercat.

• Un màxim del  10% dels  ingressos de  la unitat   familiar  destinats  al  pagament  de lloguer/habitatge. Reforma de la LAU (llei d’arrendament urbà) que reguli el cost màxim del lloguer.

• Augment   dels   impostos   de   propietat   sobre   les   2es,   3es,   4es residències.

• Despenalització de la reutilització d’espais en desús per a usos socials. (Com l’incompliment injustificat dels deures de rehabilitació o l’abandó d’immobles amb finalitats especulatives )

• Prevenir i sancionar els usos anti-socials de la propietat urbana, com l’incompliment injustificat dels deures de rehabilitació o l’abandó d’immobles amb finalitats especulatives.

Política d’habitatge social

• Que la qualificació d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO) sigui indefinida.

• Que totes les promocions noves i les ja existents d’HPO no puguin ser mai de compra.

• Desenvolupar   una   política   que   prioritzi   la  mobilització   dels   habitatges   buits   i   la rehabilitació per sobre de la construcció i que sigui compatible,  en tot cas,  amb el respecte als drets mediambientals.

• Destinar  els   recursos  públics  a  formes  de  tinença  de  l’habitatge que garanteixin seguretat i despeses suportables, com el lloguer social, la cessió d’ús, la masoveria o l’usdefruit.

• Garantir el degut procés i la prioritat dels col•lectius més vulnerables en l’adjudicació d’habitatge protegit, així com l’establiment dels mecanismes necessaris per a evitar tota forma de discriminació.

Urbanisme i territori

• Que la participació ciutadana sigui vinculant i es garanteixin i prioritzin els processos d’auto-organització comunitària.

• Moratòria en  l’execució de plans  urbanístics  mentre aquests  no siguin guiats  per l’interès general, concretat aquest en una efectiva participació de la ciutadania.

• No   construir  habitatges  en espais  destinats  a equipaments,   ja que agreugen els dèficits d’equipaments.

3.- Aprofundir en aquestes mesures adaptant-les a la realitat concreta de Blanes mitjançant un programa de treball per prioritzar objectius i activitats.

4.- Crear una Comissió d’Habitatge que proposarà a l’assemblea general setmanal la concreció i l’aplicació del programa sobre la base de la informació transparent, la autoorganització i la reivindicació.

5.- Estendre als diversos barris de la nostra vila les propostes de l’assemblea mitjançant activitats de sensibilització i propaganda, entrevistes amb les entitats veïnals, socials, culturals i esportives i difusió a través dels mitjans de comunicació.

Volem fer arribar a totes les persones que pateixen un problema d’habitatge que no estan soles, que han de sortir del seu problema individual per tal de compartir-ho, organitzar-se i treballar-hi junts. Volem sensibilitzar tota la societat sobre  l’existència d’aquesta realitat punyent, que passa desapercebuda en el dia a dia per a les persones que no la pateixen. Volem lluitar per tal que el dret a un habitatge digne sigui, simplement,  una realitat per a tothom.