Mor als 92 anys el pintor blanenc Rafael Bataller

Rafael Bataller

Rafael Bataller i Giralt

Ahir va morir a Blanes, a l’edat de 92 anys, l’artista i pintor Rafael Bataller i Giralt. Nascut a Blanes el 26 de novembre de 1920, era el fill petit de Dolors Giralt i del doctor Tomàs Bataller, metge i fotògraf amateur.

Els primers estudis de dibuix els va fer amb l’aquarel·lista Ramon Reig a Figueres, i durant la Guerra Civil va estudiar amb el pintor Àngel Planells a l’Escola d’Arts i Oficis de Blanes.

Demà dimecres dia 13, a les 10:30 del matí, està previst que se celebri una cerimònia en la seva memòria a la Parròquia Santa Maria de Blanes i, posteriorment, les seves cendres se les endurà un vaixell perquè reposin al mar que sempre va estimar i va ser per a ell una font d’inspiració.

Gran aficionat a la navegació, va ser soci fundador del Club de Vela Blanes l’any 1943. L’any 1950 es va llicenciar a l’Escola de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona i després va ampliar coneixements de gravat amb el mestre Jaume Pla fins que, els anys 1956 i 1958, va aconseguir una beca per anar a París conjuntament amb Josep Roca-Astre i Jordi Curós.

Els quatre paradisos de Rafael Bataller

L’estiu de 1958 va rebre a Blanes un primer homenatge pels èxits assolits a París i l’escriptor Josep Maria de Sagarra li va dedicar un poema titulat A Rafael Bataller, pintor i navegant. Els seus amics el batejaren llavors amb el sobrenom d’Es fenomenu, en al·lusió a la seva capacitat per destacar en tot allò que es proposava. L’any 1968 es va casar amb l’artista filipina Rosario de Oteiza, i junts van anar a la recerca de la bellesa i la inspiració a Blanes, Formentera, París i la Vall d’Aran.

Al llarg de dècades, Bataller es va anar fent un reputat nom com a pintor i va rebre nombrosos reconeixements. Un d’ells li va fer l’Ajuntament de Blanes al nomenar-lo pregoner de la Festa Major de Santa Anna de l’any 1997 i, més recentment, la concessió del Premi Sant Jaume atorgada l’any 2011 pel Consell Insular de Formentera, o bé la recepció que va protagonitzar l’abril d’aquest 2013 al Conselh Generau d’Aran.

L’Arxiu Municipal de Blanes (AMBL) conserva el valuós fons personal de l’artista, que inclou milers de fotografies que testimonien la seva mirada artística a través de la càmera. Arran d’aquesta donació, l’Ajuntament de Blanes va difondre l’any 2009 una de les seves facetes més desconegudes, la de fotògraf, a través de d’un catàleg i una exposició titulats Els paradisos de Rafael Bataller. Un pintor fotògraf.

A través de tots dos elements, es mostraven els quatre indrets que més va immortalitzar Rafael Bataller. L’any 1956 va descobrir Formentera quan era pràcticament una illa verge, i al cap de pocs anys va decidir construir-hi el seu refugi estiuenc.

bataller_aran

El passat mes d’abril Bataller va fer donació d’un dels seus quadres al govern de la Vall d’Aran

Els quadres que va pintar d’aquest racó de ses illes van assolir un èxit mundial a partir de l’encàrrec d’un cartell que li va fer la direcció general de Promoció Turística l’any 1971. A Bataller se’l coneixia com el pintor de Formentera per la fama que va donar a l‘illa amb els quadres de les seves aigües.

La descoberta de la Vall d’Aran va permetre Rafael Bataller poder gaudir de l’espectacle de la neu durant nombrosos hiverns i quedar fascinat per la ràpida transformació dels colors del paisatge pirinenc. Per últim, el quart paradís del pintor va ser París, ciutat amb la que va tenir el seu primer contacte l’any 1950, durant el viatge de final de carrera. Des d’aleshores, tampoc no va deixar de visitar mai l’anomenada ciutat de la llum: els paisatges urbans nevats i els ponts són els temes que predominen als seus quadres parisencs.

Homenatge Pòstum de l’Ajuntament de Blanes

El proper 20 de desembre està previst que s’inauguri a Casa Saladrigas de Blanes una exposició pictòrica de Rafael Bataller. Es tracta d’una mostra que feia temps que els seus amics més propers estaven preparant i que, d’aquesta manera, esdevindrà en l’homenatge pòstum envers el pintor blanenc que li haurà fet l’Ajuntament de Blanes.

L’exposició s’ha titulat Respirant art: Rafael Bataller, Charo de Oteiza i els seus amics artistes, i estarà formada essencialment per obres de la seva col·lecció d’art.