El Museu dels Gats de Lloret amplia la seva col·lecció d’art per celebrar el seu desè aniversari

El museu té 10.000 objectes però s’exposen 1.800

Amb motiu del seu desè aniversari, el Museu dels Gats de Lloret de Mar ha ampliat la seva extensa col·lecció d’objectes d’art relacionats amb el món felí amb figures de fa més de cinc segles fins els nostres dies procedents de diversos països.

Entre les adquisicions destaquen els gats dels escacs russos, dels perfums francesos, de les estampacions índies de caixmir i les figures de cristall d’Swarovski, Lalique o Murano.

Aquest museu dedicat als gats és únic al món pel valor artístic de les seves peces. Situat al número 10 del carrer Sant Albert, en ple centre de Lloret de Mar, la galeria posseeix una col·lecció privada amb més de 10.000 objectes amb forma de gat, dels quals estan exposats en aquests moments al voltant de 1.800, que es van alternant: des de joguines de l’antiga Unió Soviètica, monedes o parament de la llar, fins a telèfons, rellotges, ulleres o bijuteria.

El colofó de la celebració de la primera dècada de la galeria serà el Festival Internacional Catalunya País de Gat de la Lluna, que reunirà -del 23 de febrer al 2 de març- a pintors, músics, artistes i amics dels gats que mostraran les seves obres, participaran en concursos de talents i en activitats lúdiques on tots es convertiran en gats durant una setmana.

Alguns dels objectes que s’exposen

El museu, que pertany al matrimoni rus Vera Novosyolova i Alexander Gvozdev, va obrir les seves portes l’any 2002, quan la propietària, amant dels gats, va voler retre un homenatge a aquests animals amb una petita exposició en una de les seves agències de viatge. Després de comprovar l’èxit de la mostra, va decidir donar-li un espai propi traslladant-la a l’edifici actual, que compta amb sis sales, distribuïdes en tres plantes i una terrassa.

Per sorpresa d’alguns visitants, no hi ha gats vius ni dissecats al museu, només objectes artístics organitzats per materials, èpoques, procedències i utilitats. “La majoria de peces les he adquirit en antiquaris i col·leccionistes, tot i que també he rebut algunes donacions i he comprat algunes curiositats en mercats”, comenta la seva fundadora.

Pintures i postals

A més de les figures, l’exposició alberga pintures d’estils, procedències i autors ben diversos, així com una selecció de les 4.000 postals que formen la col·lecció, i una mostra de pòsters de diferents èpoques, la majoria d’ells d’anuncis publicitaris on els protagonistes són gats.

Cal destacar l’homenatge als turistes de Lloret que acull una de les sales de la galeria, amb gats que imiten les accions quotidianes dels humans.

El museu rep visites de tots els països del món que acostumen a sortir d’ell contagiats per l’alegria dels gats. La seva propietària assenyala que “tot i que a Espanya no està massa estès el culte cap als gats, en altres països com Anglaterra, França o Àustria la passió cap a ells és enorme”, i recorda la veneració que per aquests animals sentien ja els egipcis fa més de cinc mil anys.