Marina Geli demana un comitè de crisi per replantejar les retallades en sanitat

Foto: PSC

La diputada socialista al Parlament de Catalunya, Marina Geli, ha reiterat avui la necessitat de convocar un comitè de crisi per fer front als problemes que està generant la retallada en l’assistència continuada als centres d’atenció primària i hospitals de Catalunya.

Ho ha fet a Sils, després de reunir-se amb representants socialistes als Ajuntaments de la Selva interior afectats pel tancament de CAPs i en el context de l’anunci d’una vaga per part dels treballadors de l’hospital de la Vall d’Hebron.

 

Les retallades del departament de Salut estan generant un problema ètic als professionals, que volen treballar més i a la vegada estan compromesos amb l’austeritat” ha afirmat la exconsellera de Salut. “Hem d’impedir la vaga de l’octubre i tenim pocs dies per fer-ho. Boi Ruiz ha d’acceptar amb humilitat reunir-se amb els professionals, els sindicats i el

La diputada socialista ha denunciat la incapacitat de diàleg de l’actual Govern de la Generalitat i ha lamentat que el conseller de Salut no hagi respòs a la proposta de reordenació de les urgències i l’atenció continuada presentada pel PSC a finals d’agost. Geli ha reivindicat així la seva gestió, “la d’un govern descentralitzat, que escoltava el territori i els professionals”, i ha exemplificat la situació greu que es viu a la comarca de la Selva a causa del tancament nocturn dels centres de salut de la comarca. “No tenim ni un punt d’atenció continuada entre Santa Coloma de Farners i Olot” ha recordat.

Per Àrees Bàsiques de Salut (ABS), la presidenta dels socialistes gironins veu raonable reduir de dos a un els centres de salut que obren de nit a l’ABS de Sils-Vidreres i proposa reobrir un CAP a l’ABS d’Anglès-Amer. Pel que fa a l’ABS Sant Hilari-Arbúcies, Geli creu el centre de salut d’Arbúcies també hauria d’estar obert a les nits. Per últim, la socialista no entén que els pacients de l’ABS Breda-Hostalric s’hagin de desplaçar a Santa Coloma de Farners -mitja hora en cotxe- quan tenen l’hospital de Sant Celoni a 15 minuts.

Geli també ha assenyalat algunes de les que, al seu parer, són les “absurditats” resultants de la gestió de Boi Ruiz en relació a l’abaratiment de costos en matèria d’atenció primària, com allotjar els metges de Camprodon en un hotel mentre el CAP on treballen resta tancat de nit o fer volar un helicòpter –amb l’alt cost que això suposa- per traslladar un accidentat de Ripoll a l’hospital de Campdevànol, només a tres quilòmetres de distància, perquè no hi ha ambulància.

L’exconsellera també ha lamentat que el conseller Boi Ruiz culpi al passat govern del dèficit en el departament de Salut i ha explicat que el deute que va trobar quan va assumir el càrrec de consellera ascendia a 2.146 milions d’euros, “més del doble del que hem deixat nosaltres, tot i estar en aquells moments en bonança econòmica”.

Per exemplificar-ho, ha afegit que l’any 2003, Hisenda volia embargar l’Hospital de Sant Pau perquè no s’havia pagat la quota patronal de la Seguretat Social. Per últim, Geli ha considerat “una excusa” que Boi Ruiz afirmi que no emprendrà el projecte del nou hospital Josep Trueta pel fet que els terrenys siguin de l’Estat.