S’inaugura Can Saragossa, un nou edifici patrimonial que ampliarà el Museu Obert de Lloret

L’antiga masia de Can Saragossa, situada a la part alta del parc de Can Saragossa, ha obert portes avui completament restaurada. L’acte ha comptat amb la presència de Ferran Mascarrell, conseller de Cultura, Xavier Crespo, alcalde de Lloret, autoritats municipals i nombroses persones de la vila i entorn que s’han acostat per conèixer aquest nou equipament cultural.

Aquest edifici, de més de 700 m2 , és un dels masos més antics de la vila. En el s. XIX s’hi van realitzar nombroses reformes seguint el corrent neogòtic de l’arquitectura modernista i es va convertir en un lloc d’estiueig de luxe fins a la seva reforma com a hotel l’any 1954.

L’Ajuntament de Lloret el va adquirir l’any 1984 i s’hi han realitzat diferents rehabilitacions amb l’objectiu de convertir-lo en una exposició permanent del món íber de Lloret de Mar, com a centre col·laborador del Museu d’Arqueologia de Catalunya; i també per mostrar la col·lecció pictòrica de Joan Llaverias. Les seves dependències allotgen també la seu de la Unitat de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament. La rehabilitació i els continguts de la Masia de Can Saragossa han costat 1.268.983 euros. El 45% d’aquest pressupost ha estat finançat per fons europeus. El procés de restauració es va iniciar l’any 2003.

Actualment, a la planta baixa hi ha instal·lada una exposició permanent distribuïda en quatre sales sobre els jaciments arqueològics d’època ibèrica que es troben al municipi de Lloret de Mar. L’exposició consta de plafons explicatius i materials arqueològics originals trobats a les excavacions del poblat ibèric de Montbarbat, Puig de Castellet i Turó Rodó, tots tres ubicats al terme municipal de la vila.

Obres pictòriques

D’altra banda, a la segona planta es pot visitar una exposició que reuneix una col·lecció de dibuixos i algunes obres pictòriques a l’oli a l’aquarel·la del pintor Joan Llaverias i Labró. Llavarias fou un mestre indiscutible en el dibuix dels animals, que caricaturitzà d’una manera amable fins al punt d’humanitzar-los, i també destaca en el dibuix satíric, especialment de la política. Fou, igualment, un gran il·lustrador de narracions diverses.

L’alcalde de Lloret, Xavier Crespo, ha explicat que “amb aquesta inauguració s’arriba a la consolidació del MOLL, tot i que és un projecte viu i dinàmic que té la seva continuació amb la posada en marxa de Es Tint de les Xarxes, com un annex del Museu del Mar, i la rehabilitació de Can Font, que reproduirà com era una casa típica d’indians”. Crespo ha afegit que “aquesta inversió en patrimoni cultural ens està ajudant a millorar la imatge i ens dóna una injecció d’autoestima de cara a l’exterior”.

Finalment, Crespo ha assegurat que “Can Saragossa i el seu entorn és un àrea cultural, espai de lleure, lloc de trobada,
encreuament entre el nucli antic i els barris de nova creació… en definitiva, és també un important element de cohesió social”.

El Conseller de Cultura per la seva part ha destacat que “En l’àmbit de la posada en valor del seu patrimoni cultural Lloret de Mar és un exemple” i ha remarcat que “cal conèixer el passat per crear el futur i en aquest sentit la cultura és un eix primordial”. A partit d’avui, hi haurà jornades de portes obertes per a tots els lloretencs i visitantsque el vulguin conèixer, fins a finals de febrer.

Amb aquest nou equipament el MOLL (Museu Obert de Lloret) amplia la seva oferta complementant la resta d’elements patrimonials lloretencs: Puig de Castellet, Castell de Sant Joan, Jardins de Santa Clotilde i Museu del Mar. El MOLL va rebre més de 100.000 visitants l’any passat, un fet que, en paraules de Laura Bertran, regidora de Patrimoni Cultural, “demostra que els nostres visitants valoren l’oferta cultural que ofereix la vila i els ajuda a conèixer la nostra destinació”.

Edició: José Fernández – Fotos: Ajuntament de Lloret de Mar