Es presenta a Blanes l’exposició itinerant «Consum, punt de trobada»

Josep Marigó i Alfons Conesa, durant la inauguració de l’exposició

L’alcalde de Blanes, Josep Marigó, el director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, i la primera tinenta d’alcalde i regidora de Promoció de la Ciutat, Lourdes Fàbrega, van presentar ahir l’exposició itinerant «Consum, punt de trobada», una mostra que estarà instal·lada fins el proper 30 d’octubre a la plaça dels Dies Feiners de Blanes.

A través d’aquesta exposició, l’Agència Catalana del Consum vol donar a conèixer als visitants quins són els seus drets i deures com a persones consumidores explicant quina és l’estructura del consum a Catalunya, un model que actua en favor de la protecció de les persones i que amb la introducció del Codi de Consum de Catalunya, ha reforçat els seus objectius.

L’exposició intenta potenciar la vessant més crítica, reflexiva responsable i sostenible en el consum, amb l’objectiu d’educar al consumidor i aconseguir la seva autosuficiència en les relacions de consum. La mostra està formada per dos contenidors que dibuixa un recorregut dividit en cinc zones interactives

Amb la presentació que s’ha fet avui a Blanes, Consum, punt de trobada arriba per primera vegada a comarques gironines després que ha estat present a Barcelona i Lleida. Després de Blanes, l’exposició recorrerà també les demarcacions de Tarragona i Terres de l’Ebre, al llarg de l’any 2012 i 2013.

El concepte expositiu es divideix en cinc apartats:

1. CODI DE CONSUM
Marc jurídic model
El punt de partida de l’exposició és la presentació del Codi de Consum de Catalunya, un marc jurídic que per primera vegada a Europa recull tota la legislació dispersa en matèria de consum. El visitant, a través d’una activitat interactiva on es simulen situacions de consum reals, pot comprovar com el protegeix la nova legislació.

2. DRETS I DEURES
Persones i empreses
En aquesta zona es presenta l’espai d’empreses, part fonamental en les relacions de consum, i es convida al visitant a realitzar, a través d’un programa interactiu, un petit test d’autoavaluació per conèixer el grau de coneixement dels seus drets i deures.

3. SEGURETAT DE PRODUCTES
La seguretat és cosa de tots
En aquest espai es promou la complicitat de les persones consumidores en els temes de seguretat i, a més, es representen les relacions que s’estableixen entre les autoritats de consum dels diferents països a través de les xarxes internacionals i la participació de Catalunya en aquesta estructura.

El visitant pot reflexionar sobre aquests temes a través d’un programa interactiu que mostra una selecció d’objectes i els punts claus dels mateixos on s’ha de parar especial atenció pel què fa la seguretat. A més a més, es presenta una petita mostra de productes retirats amb l’explicació del risc que comportava per a la seguretat de les persones.

4. INFORMACIÓ I FORMACIÓ
El consum s’aprèn
En aquest espai es mostren les activitats de l’Agència Catalana del Consum i es fa una visita guiada per dos programes d’informació a les persones consumidores que fan referència a la lectura de les factures dels principals subministraments: aigua, llum i gas i al programa sobre la gestió del pressupost familiar. Precisament, tant formació com informació són dos puntals de la política de consum desenvolupada per l’ACC i així es fa palès en tota l’activitat de l’Escola Catalana del Consum i la comunicació que dur a terme l’agència a través de múltiples canals de comunicació.

5. CONSUM REFLEXIU
El consum reflexiu ens beneficia a tots
Tanca l’exposició un vídeo de la tasca que fa la xarxa NEPIM, on es recullen algunes de les iniciatives més representatives dutes a terme per gran part de les regions que formen part de la xarxa.
En aquest espai el visitant podrà aprofundir en conceptes tant importants com: consum crític, consum responsable, comerç just, autosuficiència de les persones consumidores, consum sostenible o estalvi energètic, que s’han anat desenvolupant al llard de tota l’exposició.