La CUP de Blanes fa una proposta per incentivar la participació ciutadana

La participació ciutadana és un dels objectius polítics de la CUP

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Blanes va demanar en el ple del passat mes de juny que l’equip de govern realitzi gestions per iniciar aquest any «la constitució d’una Comissió Ciutadana i d’Entitats oberta a la participació de tots els grups polítics, entitats i ciutadans que així ho desitgin amb l’objectiu d’elaborar un Pla director de Participació Ciutadana que reculli els principis bàsics de participació ciutadana».

 

També, va demanar «Aportar el suport tècnic, econòmic i jurídic necessari per tal de dinamitzar la constitució de la comissió esmentada en el punt anterior i garantir-ne la viabilitat i un funcionament òptim». Y, per últim que es convoqui «a les associacions locals i a la ciutadania a través del cens d’entitats i dels mitjans adients per tal de facilitar i incentivar, de bon principi, la participació en tot el procés».

En l’argumentació per justificar aquesta iniciativa, la CUP de Blanes considera que el reglament municipal de participació ciutadana, vigent des de 2006, «no estableix mecanismes clars i pràctics per tal que aquesta sigui efectiva i per fer que les entitats i ciutadans puguin participar de manera vinculant en algun àmbit de la vida pública, es a dir amb capacitat decisòria».

«Alguns municipis han optat per concretar i detallar com s’ha de fer efectiva la participació ciutadana a través de l’ampliació dels reglaments de participació o de l’elaboració d’un pla director de participació ciutadana. Aquest plans elaboren un anàlisi de la situació actual al municipi i marquen els objectius pels quals es creu necessari dotar de recursos reals de participació a la ciutadania. Aquests documents també defineixen el model de participació, els actors (associacions i persones a títol individual), el marc regulador, com es farà efectiva la participació, el tempo dels processos participatius, etc».

«En definitiva, el pla director de participació ciutadana amplia els drets que ja reconeix i ens atorga el reglament tot definint les actuacions concretes necessàries per impulsar i posar en marxa definitivament la participació».

«Entenem que dotar-nos d’un Pla director de Participació Ciutadana suposaria un pas endavant per impulsar definitivament i consolidar mica en mica la democràcia participativa a Blanes. Aquest marc normatiu hauria de contenir principis bàsics i irrenunciables com l’obligatorietat per part del consistori de fomentar i posar en pràctica processos participatius i que els acords d’aquests siguin de caràcter vinculant i dotats de pressupost (si s’escau). També cal que la participació tingui continuïtat, sigui quin sigui el color polític de l’equip de govern de torn, i que el marc normatiu sigui prou flexible per tal d’adaptar-se a les necessitats de cada moment».