Anàlisi dels resultats electorals a Blanes

Les eleccions municipals a Blanes tenen moltes lectures. Bussejar en els resultats i contrastar-los amb els de 2007 i les autonòmiques de 2010 aporta llum sobre el tomb electoral que han dictaminat les urnes. Anem allà.

La participació ha estat inferior a 2007. S’ha passat del 53% al 50,8%. A més, el vot en blanc ha crescut i s’ha situat en el 5,19% (712 paperetes buides de contingut però vàlides per aplicar la Llei d’Hont). Aquests dos factors no han perjudicat al PSC ja que malgrat perdre vots respecte a 2007 (llavors van ser 4.912), ara amb 4.612 fins i tot guanya un regidor. Queda clar que el vot en blanc alguna cosa ajuda al partit més votat.

 

Tampoc li han passat factura les mesures impopulars que ha vingut adoptant el Govern de Madrid, la qual cosa demostra una vegada més que en les eleccions municipals compte molt el candidat i la seva sintonia amb l’electorat. Ha tingut la sensació de que li ‘van robar’ fa quatre anys ser alcalde i ara han tornat a les urnes amb renovada convicció? Si és així, significa una espècie d’ajust de comptes amb el passat. O que per fi se’ls ha fet justícia.

Cataclisme en CiU: passa de 4.363 vots (30%) en 2007 a 2.828 (20,6%). Perd 1.513, fruit de l’abstenció d’un segment de l’electorat convergent. Josep Trias surt del 22-M qüestionat. El missatge que de forma intermitent ha pregonat durant la campanya ja denotava debilitat : demanava una majoria «suficient» o «àmplia» per no estar hipotecat pels petits partits. Les urnes encara li han afeblit més. CiU perd dos regidors.

ICV-EUiA es ratifica com la tercera força local. En 2007 va collir 1.319 vots (9,1%) i ara obté 1.967. Són 648 paperetes més, que tenen més mèrit a causa de la major abstenció. El partit puja més de cinc punts percentuals i evoluciona de ser petit a un tenir un electorat de grandària mitjana. És el premi a la constància i la disciplina però, a més, els esdeveniments socials que es viuen a Blanes, a Catalunya i Espanya des  dels últims mesos i dies els han afavorit. Han navegat amb el vent (de la Història?) al seu favor. I han arribat ben equipats al port del govern local.

Les gavines del Partit Popular de Catalunya (PPC), també han volat amb el vent a favor. En les autonòmiques de novembre de 2010 va obtenir 2.025 vots. Un gran èxit. Ara ha tret de les urnes 1.639. Són 522 més que fa quatre anys, la qual cosa els situa amb tres regidors. Però és una victòria amarga, doncs l’esquerra summa majoria absoluta. Han deixat de ser la clau del govern local tot i tenir més força.

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP) s’ha estrenat en les urnes amb una notable acceptació. 622 vots i el 4,5% tenen el seu mèrit. Tot apunta al fet que han rebut vots d’ERC i Reagrupament, que sota el paraigues de «Junts per Blanes » surten del 22-M amb línia de flotació molt tocada. Si el 2007 ERC es va portar en solitari 885 vots i un regidor, la jornada d’ahir els deixa amb 446. Perd la meitat del seu electorat. Conxita Boldú, una política noble i aprofitable, queda fora del Consistori, víctima de la competència, la dispersió del vot independentista i de practicar una política que ha afavorit aquests anys a la dreta local, precisament quan el tripartit governava la Generalitat. Han estat moltes contradiccions, insuperables per a un partit petit.

Ciutadans – Partit de la Ciutadania (C’s) repeteix el resultat de 2007: gairebé 400 vots, uns pocs menys que en les autonòmiques. Té, per tant,un electorat fidel. Però amb 500 euros de campanya no han pogut fer arribar les seves propostes a l’electorat. Li han votat els fidels del partit que lidera Albert Rivera, molt més conegut que el cap de llista local, Sergio Atalaya.

Ahir vaig criticar a un destacat militant del Partit Democràtic de Blanes (PDB) que Anselmo Ramos, l’alcaldable, hagués abandonat l’equip de govern a la fi del passat estiu i que deixés de capitalitzar en el que li correspongués la inauguració de la Ciutat Esportiva, per posar un exemple rotund. Em va respondre «és que nosaltres fem poca política». Doncs això, a política minvant, electorat cessant. També li vaig censurar que haguessin posat en la web del partit el programa electoral a meitat de campanya. Com a bon polític, em va dir que traurien de nou dos regidors. El PDB ha obtingut solament 252 vots, quan fa quatre anys va donar la gran sorpresa en sumar 1.117. Són 865 ciutadans els que han deixat de votar-los, el major daltabaix del 22-M a Blanes.

Solidaritat Catalana per la Independència (SI) va aconseguir en les autonòmiques a Blanes gairebé 300 vots. Ahir van ser 247. Gairebé va igualar la seva estrena en la lluita electoral. No està malament. El projecte de SI necessita ara arrelar.

Text i edició: José Fernández