L’edifici Can Ganga de Tossa es convertirà en espai de recerca i difusió de gastronomia i turisme

x

Jordi Treserras i Mª Àngels Pujals durant la firma del conveni / Ajuntament de Tossa de Mar

L’Ajuntament de Tossa ha signat un conveni amb el Laboratori de Patrimoni i Turisme Cultural de la Universitat de Barcelona (LABPATC) per a la cessió d’ús i gestió de Can Canga durant tres anys com a espai de recerca, activitats formatives i de difusió del patrimoni culinari, cuina tradicional i turisme gastronòmic. La regidora de Turisme, Mª Àngels Pujals, i el director del LABPATC, Jordi Tresserras, són els impulsors d’aquesta iniciativa.

Fruit del conveni, Can Ganga es convertirà en la seu del TossaLab. Serà un espai de recerca, formació i innovació en cultura, gastronomia i turisme que treballarà en sinergia amb d’altres equipaments ja existents, com l’espai Francesc Colomer. Així mateix, es promourà l’articulació amb el campus de l’alimentació de la UB-Torribera; la Càtedra UNESCO Alimentació, Cultura i Desenvolupament -coordinada per la Universitat Oberta de Catalunya-; i amb la Càtedra UNESCO Cultura, Turisme i Desenvolupament -coordinada per la Université de Paris 1 Sorbonne-, on participen tant la Universitat de Barcelona com la Universitat de Girona.

Cal recordar que Can Ganga és una casa singular del segle XVI adquirida per l’Ajuntament l’any 2002. És coneguda també com a Can Leandro, una de les primeres edificacions que es van establir fora de la muralla al s. XVI, a la banda de llevant del barri de Sa Roqueta. En el seu interior encara es conserva una fresquera excepcional, excavada en la roca viva. Durant la segona meitat del S.XVIII, era propietat de Tomàs Vidal i Rey, un prohom de la vila que havia fet fortuna a les Amèriques i que va promoure la construcció de l’hospital de San Miquel, avui Casa de Cultura que duu el seu nom.

Quan l’Ajuntament va adquirir Can Ganga, va procedir a la rehabilitació de l’edifici per a la ubicació del Museu Etnogràfic de Tossa, que es va inaugurar l’any 2007 i que actualment estava tancat al públic i necessitava una adaptació a la normativa vigent i plantejar un projecte museològic/museogràfic actualitzat. Ara es prendrà el tema de la gastronomia i la cuina catalana com a fil conductor, però obert a un procés participatiu com a museu amb una mirada especial al territori d’Ardenya-Cadiretes, la comarca de La Selva i la Costa Brava.

I és que Tossa és una de les viles gastronòmiques de la costa catalana que ha apostat més per impulsar un procés per la valorització de la gastronomia local i de la Costa Brava tot articulant el binomi tradició i innovació. Destaquen iniciatives com el col·lectiu de Cuina Tradicional Tossenca; Tossa Dolça -que acull a diverses pastisseries que han convertit algunes de les seves creacions en souvenirs gastronòmics-; el restaurant “La Cuina de Can Simón” amb una estrella Michelin; l’hotel gastronòmic Casa Granados; o les jornades gastronòmiques especialitzades, com les de La Cuina del Cim i Tomba (un plat de cuina de barca típic de la població) que tenen lloc durant el mes de setembre i on participen diversos restaurants de la localitat. A més, Tossa és un dels municipis més actius implicats en la candidatura de Catalunya com a Regió de la Gastronomia 2016 impulsada per la Generalitat de Catalunya.