Instituts de Blanes, Lloret i Tordera se sumen al reciclatge d’oli domèstic amb la Fundació Aspronis

Aspronis

El passat curs escolar 2016-17 les set escoles públiques de primària de Blanes i el Centre d’Educació Especial Ventijol es van adherir a Olisses, un projecte de recollida d’oli usat de cuina que va posar en marxa la Fundació Aspronis amb la col·laboració de l’Ajuntament de Blanes en clau de sostenibilitat.

Olisses té l’objectiu d’aconseguir la conscienciació dels infants i les seves famílies sobre la importància de recollir l’oli domèstic usat en comptes de llençar-lo per l’aigüera. Aquest compromís amb la responsabilitat social amb l’entorn, a banda d’afavorir el medi ambient, estalvia recursos i dóna feina i visibilitat a persones en risc d’exclusió.

Durant el passat curs, les escoles de Blanes van reunir un total de 2.590 kg d’oli domèstic, una bona xifra d’inici. La Fundació Aspronis vol fer extensiu el projecte a tots els centres educatius de la Selva i el nord del Maresme. Per a això, està mantenint contactes amb els ajuntaments de les poblacions de l’àrea d’actuació assistencial de la Fundació. Des de les regidories d’Ensenyament es vehicula el contacte amb els centres educatius i per a aquest curs 2017-18, Olisses ja està sumant adhesions, ara a la Secundària: moltes famílies dels instituts de Blanes, Lloret i Tordera s’han avingut a col·laborar en la recollida d’oli de cuina.

Durant el curs 2016-17 s’han recollit a Blanes 2.590 kg d’oli usat de cuina

La Fundació Aspronis fa xerrades divulgatives a les escoles participants per conscienciar sobre els avantatges de recollir l’oli usat amb Olisses i no llençar-lo per l’aigüera: evitar una major contaminació a les aigües residuals -un sol litre d’oli contamina 1.000 litres d’aigua-, estalviar sobrecostos a les depuradores i, a més a més, donar feina a les persones amb discapacitat intel·lectual. Un triple guany en clau de responsabilitat social.

Aspronis

El guany mediambiental de la recollida d’oli domèstic usat, però, va més enllà. Un cop recuperat en els envasos, s’acumula i es recicla per reutilitzar-lo: se’n fa biodiesel. D’aquest manera es tanca el cicle de les tres “erres” del reciclatge: l’oli es Recupera, es Recicla i es Reutilitza. S’estima que amb el reciclatge de l’oli domèstic i la seva transformació en aquest combustible s’aconsegueix una reducció d’entre un 25 i un 80% d’emissions de CO2 a l’atmosfera i, de tot el procés, també se’n deriva un estalvi important de recursos i de diners.

Un grup de persones amb discapacitat intel·lectual del Servei Ocupacional d’Inserció de la Fundació Aspronis s’encarrega del repartiment dels envasos de plàstic als centres educatius com a activitat prelaboral i també de la recollida de l’oli per al reciclatge. Olisses són envasos estancs, resistents i nets que un cop plens els infants retornen a l’escola i el procés torna a començar: s’enduen un nou envàs buit a casa. Pel que fa als envasos, també són del tot reutilitzables: un cop buits, les persones amb discapacitat intel·lectual s’ocupen del rentat per tornar a ser reutilitzats.

La Fundació Aspronis atén gairebé 400 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a la comarca de la Selva i al nord del Maresme i els ofereix serveis assistencials i laborals. També atén més de 1500 infants al servei d’atenció precoç a la seva àrea d’actuació.