El mosquit tigre ja s’ha establert en 134 municipis gironins, 23 més que el 2014

Mosquit tigre

Mosquit tigre

Dipsalut i la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, en coordinació amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya, desenvolupen el Programa per a la vigilància, seguiment i control del mosquit tigre a la demarcació de Girona.

Segons els resultats del programa d’aquest 2015, el mosquit tigre ja s’ha establert en 134 municipis de la demarcació. El nombre de pobles on s’ha establert el mosquit tigre ha augmentat aquest 2015, ja que hi ha constància de la implantació de l’espècie per primera vegada en 23 municipis de la província de Girona.

Una de les tasques que s’han dut a terme dins el Programa ha estat l’atenció de les queixes que han anat apareixent i, que de forma coordinada amb els municipis, s’han gestionat de manera que el ciutadà es trobés en tot moment ben atès. Aquest 2015 s’han atès 149 queixes, 11 menys que l’any passat. L’Alt Empordà és la comarca que ha registrat un nombre més elevat de queixes (59), seguida pel Baix Empordà (40), la Selva (23), el Gironès (16), el Pla de l’Estany (6) i la Garrotxa (5). L’agost ha estat el mes que ha concentrat més queixes (39), seguit pel setembre (36) i el juliol (27).

Campanyes de control

Una de les tasques de control més destacades s’ha desenvolupat als cementiris, bàsicament a les instal·lacions que es troben a tocar o dins dels nuclis urbans dels municipis on l’espècie està establerta. Aquesta campanya de control, que es basa a tractar o prospectar cementiris, s’ha desenvolupat en 88 municipis gironins aquesta temporada. També s’ha fet una campanya de sensibilització entre els usuaris d’aquestes instal·lacions a través de cartells informatius

Prevenir el mosquit tigre és clau per evitar-ne la proliferació. Per això, cada vegada més ajuntaments tenen una ordenança que facilita el compliment de les recomanacions per evitar la proliferació d’aquest insecte. En aquests moments, 23 municipis gironins ja disposen d’una ordenança específica sobre el mosquit tigre.

Aquestes ordenances ajuden a solucionar les problemàtiques recurrents, de parcel·les amb acumulació d’objectes que produeixen moltes generacions de mosquits. L’ordenança, a més, pot ser útil en finques abandonades o embargades per bancs, a on cap persona es fa responsable d’evitar la proliferació de l’insecte.