La demarcació de Girona serà el territori cardioprotegit més gran d’Europa

Ahir dimarts Dipsalut ha presentat el model de desfibril·lador que implantarà arreu de la demarcació i ha donat tots els detalls del programa «Girona, territori cardioprotegit». Ho ha fet en una reunió informativa amb alcaldes i alcaldesses de la província celebrada al Parc Científic i Tecnològic de la UdG.

L’Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona cedeix als municipis un total de 650 desfibril·ladors. Totes les poblacions podran disposar de, com a mínim, un aparell. Aquest nombre augmenta en funció del nombre d’habitants, els equipaments de risc o de vehicles de policia local, vigilants municipals o protecció civil. Amb aquesta iniciativa, Dipsalut vol reduir la incidència de la mort sobtada.

Actualment només sobreviuen dues de cada cent persones que pateixen una mort sobtada al carrer. Es calcula que la instal·lació dels desfibril·ladors d’ús públic pot fer augmentar aquest percentatge de supervivència fins al 20 o 25%. Està previst començar a implantar els equips abans de l’estiu.

El programa «Girona, territori cardioprotegit», suposa la implantació d’una xarxa de fins a 650 desfibril·ladors d’ús públic als municipis de la demarcació. L’objectiu és minimitzar el temps de resposta en cas d’aturada cardíaca i reduir, així, el nombre de morts sobtades. 

El programa preveu la cessió de tres tipus de desfibril·ladors: fixes, mòbils i lliures. Els fixes (uns 500) estaran protegits dins de cabines. Se situaran a places, carrers, façanes d’equipaments… Estaran connectats al Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), de manera que quan algú l’agafi, s’enviarà automàticament un avís al SEM per tal que pugui enviar immediatament un equip al lloc dels fets. El segon tipus són els desfibril·ladors mòbils o portables (uns 100). Es distribuiran entre els serveis de primera intervenció com ara la policia local, vigilants municipals o protecció civil. Finalment, hi haurà desfibril·ladors lliures (uns 50). Serviran per donar cobertura a necessitats puntuals com ara actes esportius o culturals que congreguin cert nombre de persones o per reforçar zones en funció de les activitats de temporada.

 

La Fundació Brugada i la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona faran el seguiment científic del Programa «Girona, territori cardioprotegit». Es recolliran totes les dades (quantes vegades s’utilitzen els desfibril·ladors, quins s’han fet servir més, el nivell d’èxit, el perfil de les víctimes…). D’aquesta manera es podrà observar en quina mesura la implantació de desfibril·ladors als espais públics millora la supervivència dels afectats per aturada cardíaca.

Per aquest programa, Dipsalut compta amb la col·laboració de la Fundació Brugada, la Facultat de Medicina de la Universitat de Girona i el Sistema d’Emergències Mèdiques de Catalunya.

Edició: JFG – Foto: Dipsalut