Un llibre recull dades de més de 3.000 víctimes de la guerra civil a l’Alt Penedès, Baix Penedès i el Garraf

L’Institut d’Estudis Penedesencs i el Memorial Democràtic han editat el llibre “Tots els noms. Les víctimes de la Guerra Civil al Penedès”, de l’historiador Ramon Arnabat, que recull els noms de les 3.096 persones que van perdre la vida durant la guerra a l’Alt i el Baix Penedès i al Garraf. Es tracta d’una xifra considerable en relació als 93.760 habitants que aleshores tenien aquestes comarques. El llibre s’ha presentat aquest dijous, en un acte on han participat el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, el director de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Ramon Arnabat, i l’investigador del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jordi Oliva.

L’obra “Tots els noms. Les víctimes de la Guerra Civil al Penedès” està dividida en dos capítols. En el primer es realitza una anàlisi de les diverses tipologies de víctimes i de les seves característiques i, en el segon, s’ofereixen llistats de les víctimes mortals de la Guerra Civil de l’Alt i el Baix Penedès i el Garraf. Amb la publicació de la recerca es vol contribuir a restituir la memòria i la dignitat d’aquells persones que varen morir a causa de l’acció directa de la guerra o de la violència revolucionària i contrarevolucionària a les comarques del Penedès.

El llibre és el resultat d’una recerca col·lectiva que forma part del projecte Tots els Noms que compta amb el suport del Memorial Democràtic. La investigació va iniciar-se fa 25 anys sota la direcció del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.

Tots els Noms (www.totselsnoms.org), és un projecte de recerca, divulgació i recuperació de la memòria històrica impulsat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. Aquest projecte està circumscrit al període 1931-1978 i a les comarques del Penedès i el Garraf, tot abastant les etapes històriques de la Segona República, la guerra civil i el franquisme i la lluita per la democràcia. El  projecte ha dut a terme diverses activitats relacionades amb la recuperació de la memòria històrica a les comarques del Penedès i el Garraf, com ara conferències, la publicacions de llibres sobre la guerra civil a municipis del Penedès, itineraris de memòria, i l’elaboració d’un mapa de fosses de la Guerra Civil al Penedès.