Demà comença a Blanes el 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava 2018

Presentació del Concurs de Focs als membres del jurat i de la comissió tècnica / Ajuntament de Blanes

Blanes ja ha començat el compte enrere perquè comenci el 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava, que se celebrarà des de demà dissabte dia 21 i fins el dijous 26 de juliol, cada dia a partir de 2/4 d’11 de la nit.

Els efectes pirotècnics es llencen des de la platja i la Roca de Sa Palomera, i els espectadors s’aposten per gaudir-los al llarg de tot el litoral blanenc. El tret de sortida del concurs d’enguany el va donar ahir al vespre la presentació que es va fer de la nova edició del certamen als membres del Jurat Popular. 

L’acte es va allotjar a la Sala de Plens i el va encapçalar l’alcalde i regidor de Cultura i Festes, Mario Ros, acompanyat dels membres de la Comissió Tècnica del concurs. En aquesta 48a edició, la principal novetat és que hi haurà sis nits de focs, una més que l’any 2017. Durant gairebé una setmana, es calcula que seran a Blanes per presenciar els espectacles pirotècnics més d’un milió de persones, atretes per l’esdeveniment més important que es fa al llarg de l’any. 

148.000 € per a sis espectacles 

El 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava compta amb un pressupost de 148.000 €. D’aquesta quantitat, 114.000 € es destinen perquè cadascuna de les empreses participants disparin, a raó de 19.000 €/dia. Uns altres 26.000 € són despeses d’organització, i 8.000 € són pels premis en metàl·lic. 

Hi ha un primer premi dotat amb 6.000 € i un segon premi de 2.000 €. La pirotècnia guanyadora també rep un trofeu que reprodueix l’espai natural des d’on es llencen els focs,  la Roca de Sa Palomera. Tanmateix, s’enduu dos contractes: un per disparar de nou al concurs de Blanes, i un altre per fer-ho a la Festa Major de Lloret l’any següent. La Comissió Tècnica del concurs ha elaborat un cartell de gran qualitat, que assegurarà la continuïtat del prestigi assolit. Hi ha tres empreses estrangeres -2 d’Itàlia i 1 de Suïssa- i tres de l’estat espanyol: Múrcia, País Valencià i Galícia. 

D’aquestes sis empreses, el públic blanenc ja en coneix tres que han participat amb anterioritat al certamen blanenc. La murciana Hermanos Ferrández ha guanyat el primer premi en les dues anteriors edicions del 2017 i 2016, mentre que la valenciana Caballer FX  Global Foc va endur-se el segon premi del concurs de Blanes l’any 2015, i Parente Fireworks també són vells coneguts en aquesta població, on ja ha ofert espectacles d’una bellesa extraordinària. 

Un jurat format per 53 persones decidirà la classificació 

El jurat del concurs està format per 53 persones: 8 són els membres de la Comissió Tècnica especialitzada, i les altres 45 són els components del jurat popular. La Comissió Tècnica la presideix Mario Ros en la seva condició de regidor de Cultura i Festes, i la resta la formen Jordi Bacardit, Quim Gallart, Quique Pérez, Joan Burcet, Bibiana Isern, Antònia Coll i Pep Anton Vieta. Durant la presentació, feta el passat dimecres a la sala de plens de l’Ajuntament, es va lliurar tot el material necessari per fer les votacions, així com els criteris que cal que segueixin per puntuar els espectacles pirotècnics cada nit. 

Quim Lloorens

Tots els membres, tant la Comissió Tècnica com el Jurat Popular, han de qualificar de 1 a 10 punts cadascun dels 5 aspectes que es valoren als castells de focs: la riquesa i varietat de colors, el ritme de llançament, la originalitat i novetat dels efectes disparats, si el foc aquàtic s’ha disparat als dos costats de Sa Palomera, i l’aprofitament de l’espai natural de l’entorn en la zona de dispar. 

Al llarg de la presentació també es van donar diversos consells als membres del jurat per ajudar-los en la presa de consideracions. Així, un d’ells és la recomanació que els focs d’artifici es vagin a veure cada dia des del mateix indret. L’objectiu és ser el màxim d’equànimes a l’hora d’establir similituds i diferències entre els diferents espectacles. 

El veredicte del 48è Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava es donarà a conèixer el divendres 27 de juliol en el decurs d’un acte públic que tindrà lloc al Teatre de Blanes a les 7 de la tarda. Pot assistir-hi tothom qui vulgui, i serà l’ocasió per conèixer de primera mà, en viu i en directe, tant les pirotècniques que guanyen el primer i segon premis, com la resta de la classificació.