Festa de cloenda del taller ‘Dansa a les Escoles’ de Blanes

Més de 1.500 escolars es van aplegar ahir al Passeig de Mar de Blanes recolzats per pares i mares, amics i familiars ja que van participar en la festa de cloenda del taller ‘Dansa a les Escoles’, impartit per segon any consecutiu per membres de l’Esbart Joaquim Ruyra.

Després que el passat curs es va fer el taller per primera vegada en algunes escoles de Blanes, en aquesta segona edició ja han participat totes. Aquest aprenentatge forma part de la Guia de Recursos que el Departament d’Educació de l’Ajuntament de Blanes posa a disposició de totes els centres durant el curs escolar.

L’Esbart Joaquim Ruyra va iniciar aquest projecte amb l’objectiu de fomentar la dansa tradicional catalana com a eina per a un desenvolupament integral dels infants als seus respectius centres. Consisteix en ensenyar a cada curs una dansa concreta que correspongui amb la seva edat. Primer s’aprenen els punts i després la desenvolupen.

Durant el curs han estat aprenent els diferents balls a les aules, i ara havia arribat el moment de revisar com ha anat tot plegat, fer balanç de manera eminentment pràctica. Per això, es va convocar tots els alumnes perquè participessin a la festa de cloenda, una ballada conjunta que va omplir de música, dansa i festa el cèntric Passeig de Mar.

Els més de 1.500 nens i nenes d’educació primària van oferir les danses apreses, amb l’al·licient afegit que comptaven amb la música en viu tocada en directe per la ‘Cobla de l’Esbart’. Així, es van interpretar sis danses: Ball de Civada, Sant Ferriol, l’Indiot, Ball de Cascavells de Cardona i Ball de Morratxes seguida del Toquen a Córrer. Aquestes dues darreres peces estan lligades a la tradició blanenca, i les interpreta el cos de dansa de l’Esbart Joaquim Ruyra coincidint amb el dia més assenyalat de la Festa Major, Santa Anna.

Obsequis per a tots

Durant la vetllada de dansa matinal també va haver-hi un moment pels agraïments a tots els centres escolars que han participat en l’experiència, amb el lliurament d’una reproducció sobre cartó-ploma de la fotografia aèria disparada l’any passat amb motiu de la 1a edició de la festa de cloenda del taller. Se’n van encarregar de lliurar-les l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, la presidenta de l’Esbart, Anna Turon, i el regidor d’Educció, Albet Sanz, acompanyats de la regidora de l’Ajuntament de Blanes, Dolors Rubio.

L’entrega d’obsequis es va tancar amb uns breus parlaments perquè tot seguit es procedís al darrer ball. Bona part dels dansaires de l’esbart, coordinats amb els mestres dels respectius grups d’escoles, es van encarregar de la feina de comprovar si tothom estava preparat, així com d’ajudar en el què fes falta la mainada, que anava identificada amb mocadors de diferents colors, un per cada centre educatiu.

Fotos: Ajuntament de Blanes