Entra en vigor l’obligatorietat de pagar les bosses de plàstic de nanses a tots els comerços

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar ahir dijous, un seguit de modificacions del text refós de la Llei reguladora dels residus, entre les quals es prohibeix el lliurament gratuït de bosses de caixa o de lliurament a domicili de qualsevol material plàstic, en els punts de venda de mercaderies o productes.

La mesura, que entra avui divendres en vigor, és d’aplicació a tots els comerços de Catalunya, sigui quina sigui la seva tipologia, sempre que en vendre el producte facin servir bosses de plàstic.

Campanya per informar els consumidors

Per garantir la difusió de la norma, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) iniciarà properament una campanya informativa adreçada als comerços, i a la ciutadania en general, per comunicar-los que a partir d’ara les bosses de plàstic deixen de ser gratuïtes, i que tenen alternatives per dur la compra.

L’ARC, en el marc del Pacte per la Bossa, va arribar a un acord l’any 2015 amb el sector comercial per fer pagar aquest producte als clients de tots els comerços catalans. Catalunya és, un cop més, pionera a l’Estat Espanyol en l’aplicació de mesures legals pel que fa a la reducció del consum de bosses de plàstic.

Reduir els residus plàstics

El Pacte per la Bossa, signat el 2009 i renovat al maig de 2016, és un acord sense precedents entre el Govern de la Generalitat i totes les organitzacions de la distribució i la fabricació amb presència a Catalunya i l’Estat que va establir per primera vegada un marc de col·laboració per reduir el consum bosses de plàstic de nanses en un 50% l’any 2012.

L’objectiu es va assolir amb escreix, i es va passar de les 327 bosses anuals per càpita a 156. L’anàlisi del comportament desigual entre els diversos formats comercials, però, va fer plantejar la necessitat d’ajudar el petit comerç en l’adopció de mesures més exigents, que ja estava adoptant de forma voluntària la gran distribució per reduir el consum de bosses, cosa que es va aconseguir per consens de totes les parts.

En concret, tot i que les grans superfícies havien rebaixat considerablement la distribució d’aquestes bosses, principalment fent-les pagar als clients, el petit i mitjà comerç de proximitat tenia dificultats per aplicar de forma voluntària el pagament.

Les bosses de plàstic, a més de consumir recursos en la fase de producció, comporten d’altres impactes sobre el medi. Degut a la seva lleugeresa són fàcilment transportables pel vent i poden arribar a ser consumides pels animals o obstruir canonades i conductes, i fins i tot arribar al mar amb greus conseqüències sobre els ecosistemes marins.