Blanes posa en marxa la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Foto: Ajuntament de Blanes

Ahir es van posar en marxa a Blanes les dues activitats que s’acolliran al municipi selvatà fins el dissabte dia 24 en motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’Ajuntament de Blanes, el Consell Comarcal de la Selva i Nora -l’empresa encarregada de la neteja i la recollida d’escombraries a la població selvatana-, han organitzat una exposició sobre la recollida selectiva de residus i un Punt Informatiu.

 

Totes dues activitats estan allotjades al carrer Ample número 11: l’exposició a l’interior de la sala municipal Maria Luisa García-Tornel i el Punt Informatiu tot just davant l’entrada del recinte, a peu de carrer.

 

 Adreçada a la població en general i als escolars en especial, l’exposició es presenta amb el títol Dóna la volta. Del residu al Recurs i pertany a l’Agència de Residus de Catalunya del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat. L’exposició ajuda a comunicar, de forma lúdica i divertida, els conceptes bàsics de la recollida selectiva i la prevenció de residus, tot fomentant la participació de la població.

Amb aquest objectiu, consta de 5 elements il·lustratius del procés de transformació de les 5 fraccions de recollida selectiva: paper i cartró, envasos, fracció orgànica, vidre i fracció resta. Tot plegat es complementa amb un joc interactiu que també parla de propostes d’actituds que fomenten la prevenció.

El Punt Informatiu compta amb educadors que s’encarreguen tant del monitoratge de l’exposició com d’explicar el destí final de tots els residus gestionats de forma selectiva, i sobre la importància en la reducció dels residus en general. D’altra banda, els veïns de Blanes també poden adquirir paquets de bosses compostables per a la recollida de la fracció orgànica.

Per facilitar la separació dels residus a casa, es reparteixen gratuïtament bosses per la separació del paper, vidre i envàs i a més es promociona el cubell reixat amb bossa compostable per separar les restes orgàniques com a acció per a la reducció del pes de la bossa. L’ús del cubell reixat i la bossa compostable afavoreix la ventilació del material orgànic dipositat i la transpiració del vapor d’aigua que es genera. Aquesta evaporació pot arribar a suposar una reducció del 30% del pes de la bossa de matèria orgànica.