Enllestides les obres d’instal·lació del ‘Jardí del Repòs’ al Cementiri de Blanes

Les jornades de Tots Sants, que s’escau l’1 de novembre, i del Dia dels Difunts, que se celebra avui divendres, ha fet que, com cada any, el cementiri de Blanes hagi estat més concorregut del què és habitual.

Són dies per recordar aquells qui ens van deixar, i per això hi ha nombroses persones que s’hi acosten per portar-hi flors o, senzillament, per visitar el lloc on reposen les despulles d’amics i familiars. 

Aquesta major afluència de públic ha provocat que molts d’ells hagin aprofitat per veure un dels nous serveis que s’ha incorporat al cementiri: el Jardí del Repòs. El nou espai està emplaçat en una zona enjardinada situada just al darrera de la capella situada a la part nord, i suposa una alternativa per dipositar les cendres de les persones difuntes després de la incineració. 

L’ampliació de les disponibilitats funeràries del cementiri complementa els columbaris que es van posar en marxa fa més d’una dècada, on s’hi poden desar les cendres amb urnes o altres receptacles. En el cas delJardí del Repòs és un servei gratuït, si bé prèviament caldrà comunicar al cementiri que es vol utilitzar per obrir la columna central on hi ha l’obertura per abocar-hi les cendres. 

La zona està envoltada de xiprers de gran alçada que li confereixen un ambient especial i agradable. Del centre d’aquest espai s’eleva -sobresortint del terra- un prisma quadrat de marbre blanc amb una cobertura d’acer inoxidable a través del qual es vessen les cendres al subsòl, on es recullen en un dipòsit soterrat. Pretén ser un element únic i elegant per la seva forma i pels materials que s’utilitzaran. 

L’accés al lloc per abocar-hi les cendres es fa amb un recorregut que travessa la zona i s’eixampla en el seu punt central, i davant seu hi ha dos bancs emplaçats entre els xiprers. Al costat del prisma hi ha un suport fabricat amb marbre blanc on s’hi poden instal·lar recordatoris en forma de plaques que caldrà arranjar amb el cementiri, en aquest cas previ pagament. El receptacle soterrat per a dipositar-hi les cendres compta amb una capacitat suficient per garantir la seva utilització almenys durant els propers 50 anys, depenent sempre de  l’ús que hi hagi. 

Missa del Dia dels Difunts 

Des de fa molts anys, coincidint amb la jornada del 2 de novembre, la capella del Cementiri Municipal allotja la missa del Dia dels Difunts. L’Ajuntament de Blanes promou la continuïtat d’aquesta celebració engalanant l’altar de la capella amb tres centres de flors. Igualment, s’encarrega de la instal·lació de diverses cadires perquè els creients catòlics que vulguin seguir l’ofici en record dels difunts puguin fer-ho de manera més còmoda, ja que la capella és un espai molt petit que compta amb pocs bancs per seure. 

El Dia dels Difunts, conegut també com Dia dels Morts o Dia de les Ànimes, pels creients és una jornada de pregària pels morts, i se celebra anualment el 2 de novembre, encara que caigui en diumenge. Enguany la missa s’ha celebrat a la seva hora habitual,  a les 11 del matí, i l’ha oficiat el rector de la Parròquia Santa Maria, Miquel Roure. 

Fotos: Ajuntament de Blanes