Dos entitats ecologistes impulsen la campanya ‘SOSpeix’ de consum responsable de peix i marisc

Logotip de la campanya

Logotip de la campanya

La sobreexplotació dels mars com a font d’alimentació i les tècniques de pesca agressives són dues de les problemàtiques més importants que pesen sobre els ecosistemes marins. SOSpeix és una iniciativa de l’Associació Naturalista de Girona i AEDEN – Salvem l’empordà. L’objectiu de la campanya és aportar informació sobre l’estat dels recursos pesquers del litoral gironí i sensibilitzar els consumidors perquè consumeixin aquelles espècies de peix i marisc que tenen un menor impacte ecològic.

La campanya SOSpeix compta amb l’elaboració d’una guia de consum responsable de peix en format web, que es podrà consultar des d’ordinadors, mòbils i tauletes. La guia vol ser una eina en línia amb un fort component educatiu que transmeti de manera molt concreta l’estat de la biodiversitat marina del litoral gironí i com a través dels hàbits de consum es pot millorar l’estat ecològic.

La guia incidirà tant en la problemàtica de l’ús de certes tècniques de pesca com en els avantatges i inconvenients que comporta el consum de determinades espècies, des del punt de vista del seu estat ecològic, i també des del punt de vista de la salut. Així doncs, la guia serà una eina de referència per al consumidor, i vol afavorir el consum d’aquelles espècies menys valorades comercialment, com per exemple, el barat, el sorell, la llissa o la maira, però que tenen un millor estat de conservació, enfront de les espècies amb més interès comercial i en pitjor estat de conservació com el lluç o la tonyina.

Aquest serà el primer recurs en línia a Catalunya i a les comarques gironines per als consumidors que busquen prendre decisions sostenibles en el consum de peix i marisc. Aquesta eina dóna resposta a la creixent preocupació pública sobre la sobrepesca i els seus efectes en els ecosistemes marins i la biodiversitat. Tota aquesta informació serà disponible a partir de l’agost a l’adreça: www.sospeix.org

Vaixells de pesca al Port de Blanes

Vaixells de pesca al Port de Blanes

A més, dins el web s’hi podran trobar diferents elements d’interès com receptes on el peix serà un ingredient principal, entrevistes a cuiners i pescadors, i els comerços i restaurants que ofereixen les espècies en millor estat de conservació. S’establiran un seguit de convenis entres les dues entitats, comerços, restaurants i centres educatius perquè facin difusió de la campanya i segueixin uns criteris de compra de peix responsable.

La campanya també compta amb l’elaboració d’un recurs educatiu a disposició dels centres escolars per introduir-lo a les aules, on es treballarà la problemàtica dels recursos marins, a més, es realitzaran activitats i xerrades en l’àmbit dels menjadors escolars perquè coneguin la campanya i adquireixen coneixements de quines són les millors espècies de peix i marisc per incloure a la dieta.

La campanya inclou, a més a més, una sèrie d’activitats de descoberta del litoral gironí, amb l’objectiu de fomentar el coneixement del medi litoral i marí i la seva conservació. A partir de setembre i fins a mitjans de novembre, s’organitzaran

sortides guiades en vaixell o caiac per observar la flora i fauna del litoral, cursos i xerrades. Les sortides naturalistes pretenen apropar el medi marí de manera lúdica a tots els públics i així augmentar la consciència per a la seva conservació i el seus valors. El cicle d’activitats es clourà amb una taula rodona sobre la pesca sostenible amb la presència de diferents actors del sector.

Aquesta campanya s’executa amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i s’espera aconseguir el suport i finançament d’altres organismes i institucions, públiques i privades.