El ple de Blanes demanarà avui a la Generalitat que incrementi els efectius policials a la zona d’oci

Panell informatiu ubicat a la discoteca Arena Blanes / Foto: JFG

Panell informatiu ubicat a la discoteca Arena Blanes / Foto: JFG

Els propietaris i inquilins dels denominats “apartaments Lotus” de Blanes, situats a la zona d’oci del barri Els Pins, han presentat en el registre de l’Ajuntament una reclamació per responsabilitat patrimonial de l’Ajuntament ja que s’estaria incomplint de forma reiterada l’apliacicació de l’ordenança municipal relacionada amb els sorolls que generen les persones que acudeixen als locals d’oci.

Aquests locals són, principalment, les discoteques Arena i Kyneos, a més de bars ubicats al carrer Menorca. La normativa local estableix que el soroll percebut en un habitatge no ha de superar els 50 decibels entre les 11 hores de la nit i les 7 hores del matí.

Segons informa avui el diari El Punt Avui, la reclamació global ascendeix a 2,96 milions d’euros. Aquesta quantitat és el resultat de la suma de la supusada pèrdua de valor dels habitatges ja que haurien perdut atractiu per estar ubicats enmig d’una zona on les molèsties per sorolls i aldarulls són freqüents. També s’inclou en la indemnització els suposats danys causats a les persones que hi viuen en aquests apartaments en règim de lloguer. Una altra quantitat es deriva del suposat lucre cessant que pateixen els propietaris, doncs suposadament haurien perdut opcions de llogar els habitatges.

Precisament, els problemes de convivència i ordre públic que pateix la zona es tractaran en el ple de l’Ajuntament que se celebra avui a partir de les 20 hores i que és l’últim de la legislatura. És el punt 10, titulat «Petició d’accions de les administracions de l’Estat i de la Generalitat per fer front a l’increment de les molèsties per l’activitat lúdica a la zona dels Pins i de La Plantera».

Pel seu interès reproduïm a continuació en la seva integritat el text que figura sobre aquest punt en l’acta de treball del ple, que es debatrà i votarà en la sesió.

Identificació de l expedient

Expedient número 1501/2015 relatiu a la petició d accions de les administracions de l Estat i de la Generalitat per fer front a l increment de les molèsties per l activitat lúdica a la zona dels Pins i de la Plantera

Fets
Des de fa uns anys les molèsties veïnals per la gran concurrència de persones a les zones lúdiques de Blanes va en augment així com en els carrers que comuniquen les esmentades zones amb l’estació de trens de Blanes.

L’entrada en vigor de la prohibició de fumar dintre dels espais de publica concurrència ha agreujat encara més aquesta situació de molèsties i aldarulls a la via pública.

L’estiu de 2014 el cos dels Mossos d’Esquadra conjuntament amb la Policia Local i RENFE va establir cinc operatius especials anomenats VIA-1 i VIA 2 a l’estació de trens per controlar tant l’arribada de centenars de persones, especialment joves, a última hora de la nit dels dissabtes o la partida d’aquests durant la matinada dels diumenges. Aquests control van ser molt efectius ja que es varen detectar diverses causes delictives com ara drogues, ganivets, alcohol, … així com la manca generalitzada de bitllet per usar el tren.

Passat l’estiu en lloc de minvar la presència i els aldarulls d’aquestes persones durant els caps de setmana a la zona lúdica s’ha incrementat i també la inseguretat ciutadana i les accions incíviques a la via pública.

Per pal·liar les conseqüències d’aquesta situació l’Ajuntament, des de fa anys, ha endegat diverses iniciatives en col·laboració amb els titulars dels establiments d’oci que han tingut uns resultats irregulars i no han servit per pal·liar la situació. (informadors nocturns, xerrades als touroperadors, xerrades amb els propietaris dels locals d oci i locals de serveis de la zona, autobús llançadora entre la zona lúdica i l’estació de trens,..). Tanmateix l’Ajuntament hi destina tots els efectius policials disponibles per poder atendre la seguretat ciutadana a la zona.

En la major part d aquestes situacions es tracta de competències de la Generalitat de Catalunya ja siguin de seguretat ciutadana o d ordre públic. És prioritari, doncs, que la Generalitat de Catalunya aporti els recursos necessaris.

Les Directives europees traslladades a l Estat espanyol amb la modificació de l article 135 de la Constitució, i, entre d altres, amb la llei orgànica d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, imposen un límits legals molt estrictes a la despesa de les corporacions locals. Amb aquest marc legislatiu, l’Ajuntament de Blanes ha de complir un programa de control de la despesa (límits legals Regla de Despesa) i ha de millorar els ingressos. Aquest fet comporta severes limitacions pressupostaries que fan molt difícil l’increment de la plantilla municipal per millorar les dotacions de seguretat ciutadana i de control d activitats.

Així mateix, les competències reglamentàries municipals, previstes a la legislació de règim local, fan molt difícil disposar d ingressos específics per a per finançar els serveis extraordinaris de seguretat pública i de neteja de les zones lúdiques a causa de les activitats privades.

Des de l àmbit municipal s ha estudiat mesures com ara la reducció dels horaris de tancament però, vista la situació globalment, aquesta mesura pot causar encara majors trastorns, molèsties i aldarulls a la via pública ja que moltes de les persones que ens visiten venen amb transport públic (tren) i, si es redueix l horari de tancament, les persones assistents romandran pels carrers de la població fins a la sortida dels primers transports.

També és evident la manca de control d accés al transport ferroviari en les estacions d’origen de les persones que venen a Blanes i, per tant, la manca de bitllets, el transport d’alcohol, la possessió de substàncies prohibides, etcètera.

En diverses ocasions l’alcalde de Blanes ha demanat al Conseller d’Interior i a altres càrrecs de la Generalitat la necessitat d’endegar les modificacions legals necessàries amb la finalitat que l’Ajuntament pugui repercutir a les activitats econòmiques que generen l’oci nocturn, l’increment dels costos de la seguretat pública a l’espai urbà per atendre les necessitats derivares de les seves activitats privades així com l’evident sobrecost de la neteja viària d’aquestes zones i dels seus voltants. Fins al moment no s’ha pogut resoldre aquest aspecte legislatiu a nivell del marc competencial de Catalunya.

En aquests darrers mesos s’han portat a terme de manera intermitent la presencia de reforços de les dotacions de Mossos d’Esquadra a la zona lúdica i les accions de VIA 1 i VIA 2 però aquesta presencia no està garantida ja que depèn de les necessitats d’altres poblacions.

En data 23 d’abril, la Junta de Portaveus Municipals s’ha reunit amb els inspectors responsables de la Policia Local i de Mossos d’Esquadra, per conèixer de primera mà, la situació de la seguretat ciutadana, de l’ordre públic, dels possibles canvis normatius o d’autorització dels diversos establiments d’oci i, sobretot, de la disponibilitat d’efectius policials per atendre l’actual situació a la zona i el seu més que provable increment dels inconvenients de l’incivisme i dels fets delictius en els propers mesos.

En data 23 d abril de 2015 la Comissió Informativa General i d Urbanisme ha dictaminat favorablement la proposta.

Fonaments de dret

– Directiva 2011/85/UE del Consell, de 8 de novembre de 2011
– L article 135 de la CE, reformat el 27 de setembre de 2011 (BOE 233 de la mateixa data).
– Llei orgànica 2/2012, de 27 d abril, d estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera i el seu reglament (LOEP), modificada per la llei orgànica 4/2012, de 28 de setembre.
– Llei orgànica 9/2013, de 20 de desembre, de control de deute comercial en el sector públic.
– Llei 27/2013, de 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l administració local.
– Reial Decret Llei 17/2014, de 26 de desembre, de mesures de sostenibilitat financera i costes efectiu dels serveis

Es proposa al Ple de l Ajuntament de Blanes l adopció del següent
ACORD:

1. Demanar als titulars dels establiments d oci de Blanes que, en exercici de les seves responsabilitats, estableixin mesures per minimitzar els efectes d incivisme i altres que els seus clients provoquen a l entorn de les activitats que regenten ja que, de seguir amb la situació actual, l Ajuntament, d acord amb el marc competencial municipal, podrà reduir l horari de tancament.

2. Que l’Ajuntament, dintre del marc jurídic competencial i de la Regla de Despesa legalment establerta, incrementi paulatinament els efectius de la Policia Local.

3. Demanar a la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya que incrementi els efectius ordinaris de l’Àrea Bàsica Policial de Blanes.

4. Demanar a la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya la presència permanent de dotacions policials d’ordre públic els dies i hores on es prevegi una concentració important de persones a la zona lúdica.

5. Demanar a la Conselleria d’Interior de la Generalitat de Catalunya que, en col·laboració amb el gestor ferroviari, controli les principals estacions de trens d origen de les persones que venen a Blanes per evitar les que pugen sense bitllet i/o amb objectes o substancies prohibides.

6. Demanar al Ministerio de Hacienda y de Administraciones Públicas la modificació de la legislació necessària per permetre que els ajuntaments puguin regular aquesta problemàtica, incloses noves possibilitats de finançaments mitjançant les ordenances fiscals l imposició de taxes/preus públics o impostos per cobrir l increment extraordinari de despeses de vigilància, control, seguretat ciutadana i de neteja que provoquen determinades activitats lúdiques (discoteques, bars musicals, serveis de begudes i menjars, etc) que tenen obert més enllà de les 01:00 hores.

7. Traslladar aquest acord a les administracions corresponents i als titulars
d’establiments d’oci de Blanes.