Vilobí d’Onyar inaugura diumenge el Molí de les Fonts de Salitja amb una recreació històrica

Inauguracio_moli

cof

El Molí de les Fonts de Salitja es convertirà aquest proper diumenge 21 de maig en l’escenari d’una recreació històrica de la Guerra del Francès (1808-1814) amb motiu de la inauguració d’aquest emblemàtic edifici, que s’ha rehabilitat per tal d’acollir el futur centre d’interpretació del volcà de la Crosa i l’Onyar.

Una setantena de soldats,  majoritàriament de l’Associació de Miquelets de Girona, però també de França i l’Aragó, protagonitzaran gran part de la programació que es durà a terme al llarg del dia, que s’iniciarà a les 10 h amb el muntatge dels campaments d’època i una activitat infantil en la qual es farà una instrucció militar. A les 12 h serà el torn de la conferència “La Guerra del Francès a la Selva” a càrrec de l’historiador Jordi Bohigas, que clourà amb la presentació i demostració d’una peça d’artilleria.

A la tarda les activitats es reprendran a les 16 h amb diverses maniobres militars i la instrucció de les tropes, per donar pas a les 17 h a l’acte oficial de la inauguració, que comptarà amb la presència de diverses autoritats, així com amb el científic ambiental i geògraf Martí Boada. La programació continuarà amb una sessió de bitlles catalanes i un concurs de tiradors i seguirà la presentació de les tropes d’infanteria i artilleria que participaran al combat i la presa del molí que es durà a terme al punt de les 18.30 h, amb la recreació dels fets de 1809. La celebració finalitzarà amb una sardinada popular per a tots els assistents. Durant tot el dia hi haurà una exhibició de Wargames napoleònics, jocs infantils tradicionals del segle XIX i una mostra de cistelleria.

Una setantena de soldats protagonitzaran gran part de la programació que es durà a terme al llarg del dia, amb un combat i la presa del molí com a acte principal.

L’alcaldessa de Vilobí d’Onyar, Cristina Mundet, explica que «el projecte de rehabilitació del molí es va iniciar en el context del Consorci de La Crosa i amb la implicació dels alcaldes de tres municipis -Aiguaviva, Bescanó i Vilobí d’Onyar- i ha acabat en un context totalment diferent: el Consorci de La Crosa ja no existeix, aquells tres alcaldes ja no ocupen el seu càrrec i l’únic Ajuntament implicat és el nostre».

Amb això, Mundet vol remarcar que «ha estat un projecte lent i laboriós, molt llarg, però veient el resultat ha valgut la pena». «El Molí de les Fonts esdevé un nou punt d’activitat cultural del municipi i un espai per a les associacions, especialment de Salitja» assegura l’alcaldessa, qui afegeix que «la integració d’aquest espai dins un marc natural esplèndid, que connecta amb el paratge per un sender, confereix, a tot el conjunt, un caràcter respectuós amb el nostre entorn».

Per consultar la programació de la jornada cliqueu aqui