El Banc del Temps de Breda vol recuperar els valors de solidaritat i cooperació

Foto: bmpress

«No es tracta de demanar favors, sinó de fer intercanvis». Aquesta és la filosofia del Banc del Temps de Breda que recentment s’ha engegat al municipi i ens ho expliquen dos dels nou impulsors de l’entitat, l’Ivan Heras i la Tina Aguilera.

Només fa un parell de mesos que  el Banc del Temps de Breda ha obert, però les idees que promou, ja han captivat fins a 37 socis, d’edats molts diverses,  que dins el Banc del Temps ofereixen tota mena de serveis.

Van des de temes domèstics com ara cuinar, netejar o planxar; passant per tasques d’educació i formació, oferint tota mena de classes particulars, ja siguin acadèmiques o musicals; com també s’ofereixen serveis de jardineria, bricolatge, de salut  o benestar, com ara massatges i teràpies naturals, entre d’altres serveis que es poden trobar al llistat que es dóna.

Qualsevol persona pot fer-se sòcia del Banc del Temps, sempre i quan sigui major d’edat. No obstant, els menors d’edat també poden participar d’aquesta iniciativa, sempre amb la supervisió i responsabilitat dels pares o tutors. Així doncs, una mare de família pot inscriure’s al Banc, però sol·licitar classes de repàs per al seu fill. És a dir, el serveis que s’ofereixen i es demanen des del Banc del Temps no té perquè requerir-los i realitzar-los el mateix soci, sinó que pot repercutir a qualsevol persona de la unitat familiar. En aquest sentit, Heras destaca que és una manera de transmetre als més petits aquest esperit de cooperació i solidaritat entre els veïns.

Heras explica que, al moment que una persona es fa sòcia del Banc del Temps exposa quins serveis pot oferir i quina és la seva disponibilitat, ja sigui setmanal, quinzenal o mensual; i també, quins són els serveis que espera del Banc del Temps, és a dir, quins serveis li podrien ser necessaris. És en aquest punt on la filosofia del Banc del Temps es posa en marxa, «no es tracta de demanar favors, sinó de fer intercanvis», assenyalar Aguilera. Els socis no tenen la sensació que estiguin demanant un favor a una altra persona, sinó un intercanvi entre una persona que ofereix un servei i una altra que el requereix, «perquè no hi ha diners pel mig, sinó hores». A més, Heras subratlla que els serveis no han de ser bidireccionals, és a dir, una persona que hagi sol·licitat un servei, no cal que el torni a la mateixa persona.

«La filosofia del Banc també es basa en fer comunitat, conèixer millor els nostres veïns i ajudar-nos mútuament», assegura Heras, i afegeix que es tracta de tornar una mica a temps passats, quan els veïns s’ajudaven els uns als altres en les tasques domèstics i rutinàries del dia a dia al poble. «És una manera de moure’s per solidaritat» afirma Aguilera i recorda que «el temps és nostre i no ens el poden prendre».

Heras explica que, a part de la pròpia funcionalitat del Banc del Temps, l’entitat també s’ofereix com a plataforma d’altres activitats que el mateix Banc pot generar. En aquest sentit, Heras diu que s’estan movent diferents iniciatives dins l’entitat, com ara organitzar un mercat d’intercanvi, participar amb un estand a la Fira de l’Ajust de Breda o bé, que els mateixos socis del banc ùguin organtizar tallers sobre aquells temes que dominen i que han posat a l’abast d’altres socis, com ara els tallers de jardineria, que ja se n’ha realitzat alguna classe i que seguiran el proper mes d’abril. A més, també s’estan plantejant altres propostes de futur com ara organtizar sortides i nits socials entre els socis del Banc per donar-se a conèixer entre ells.

El Banc del Temps el podeu trobar al Centre Cívic de Breda cada dimarts i divendres de dos quarts de 19 a 20 hores, i els dimecres de dos quarts de 10 del matí a les 11.

Text i foto: BMPress – Agència de Notícies del Baix Montseny