Sis urbanistes proposen acondicionar el centre històric de Lloret con atractiu residencial i turístic

Ajuntament de Lloret

Ajuntament de Lloret

Avui s’han presentat les conclusions del Seminari Internacional d’Urbanisme de Lloret de Mar, una trobada d’experts en urbanisme i arquitectura que va tenir lloc del 9 al 16 de gener de 2016 a Lloret de Mar.

El seminari, organitzat pel Grup de Treball, format per l’Ajuntament de Lloret de Mar, la Generalitat de Catalunya i la Mesa Empresarial de Turisme, va comptar amb la participació de sis especialistes internacionals de l’associació Habitat Professionals Forum (HPF), vinculada a les Nacions Unides, i cinc estudiants del sector.

D’entre tots els projectes proposats, destaca la proposta d’impulsar el centre històric com a nucli de Lloret de Mar per tal d’aconseguir els objectius següents a curt i mitjà termini: impulsar l’ús mixt resident i turista sense molèsties mútues, atreure residents, pensions i hotels petits; millorar l’espai públic i crear espais nous per a millorar la qualitat de vida tenint en compte criteris de sostenibilitat; fer-lo accessible als vianants i als ciclistes; i per últim, la creació d’aparcament i la millora de l’accessibilitat.

Durant la presentació s’han contemplat tres línies d’acció principal: la diversificació de la base econòmica, el treball del medi urbà i l’anàlisi d’infraestructures i mobilitat, i per últim, el desenvolupament l’estructura turística existent. Aquestes tres línies consideren, entre d’altres, aspectes com la regeneració urbana, la connectivitat, la indústria cultural, el turisme esportiu i d’interior i la sostenibilitat. Dins del desenvolupament urbà, es troben 5 projectes destacats: el desenvolupament del centre històric, la creació d’una rambla de Lloret, la ordenació de les entrades i sortides el municipi, la unificació dels camins de ronda de Blanes a Tossa i l’explotació turística de l’entorn natural.

La presentació ha comptat amb la presència d’Ismael Fernández, President d’HPF, Carme Rubió, Subdirectora General de Programació Turística Generalitat de Catalunya, Josep Maria Molist, President de la Mesa Empresarial Lloret de Mar, Jaume Dulsat, Alcalde de Lloret de Mar, Jordi Orobitg, regidor del Pla Operatiu de la destinació turística Lloret de Mar i Joan Gou, regidor de Turisme.

El treball dels experts presentat avui, creat a partir de diverses activitats i 10 reunions amb tècnics municipals, empresaris, polítics i representants veïnals del municipi, es pot trobar en un document de conclusions estratègiques que es farà públic durant aquesta setmana que es farà arribar a diversos professionals mundials del sector com a estudi de referència. La presentació s’ha dut a terme la mateixa setmana que el municipi acull la segona edició del Foro Excelencia Lloret, amb més de 130 ponents mundials.

Una setmana d’investigació a Lloret de Mar

Els sis urbanistes van estar realitzant l’estudi a escala regional -contemplant la zona de Costa Brava Sud i les zones d’interior de les comarques que la conformen-, i a escala local, concretament en el municipi de Lloret de Mar.

El Seminari Internacional d’Urbanisme ha estat una de les accions prioritàries fixades pel Grup de Treball -format per l’Ajuntament de Lloret de Mar, la Generalitat de Catalunya i la Mesa Empresarial de Turisme de Lloret de Mar- dins del Pla Operatiu per a la reconversió turística de la destinació de Lloret de Mar. Per aquest motiu, els membres del Grup de Treball han estat en contacte permanent diari durant els 8 dies que ha durat el seminari.

Sis especialistes internacionals

El seminari va comptar amb el treball dels següents urbanistes internacionals: Desiree Martínez, arquitecta i paisatgista, presidenta de la Federació Internacional d’Arquitectes Paisatgistes (IFLA); Amos Brandeis, arquitecte especialitzat en urbanisme, és propietari imanager de l’empresaRestoration Planning, des d’on treballa en diversos projectes d’urbanisme internacionals; César Augusto, enginyer civil i doctorat en econòmiques, consultor i professor en diverses universitats com la National University of Colombia; Manfred Schrenk, urbanista amb més de 20 anys d’experiència, consultor i investigador de projectes des de l’empresa CORP (Competence Center of Urban and Regional Planning); Natasha Atanasova, enginyera ambiental, actualment professora a la Universitat de Girona al Laboratori d’Enginyeria Química i Ambiental (LEQUIA) i cofundadora del programa Tecniospring, i Peter Bassin, arquitecte graduat a Harvard University i project manager a l’Institut d’Urbanisme de Ljubljana.

El seminari també va comptar amb el treball de cinc estudiants d’urbanisme, juntament
amb tres persones d’HPF i la col·laboració de l’Associació Espanyola de tècnics urbanistes (AETU), que té la seu a Barcelona.