El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva va recollir 607 gossos i 12 gats durant el 2015

El Centre d’Acollida d’Animals de la Selva (CAAS) ha assolit els millors resultats durant l’any 2015, des de la seva posada en funcionament l’any 1990. Així ho constaten les xifres de la memòria de l’any 2015 que s’han donat a conèixer avui al matí en el marc de la roda de premsa de presentació dels resultats de la memòria 2015 a Tossa de Mar.

Durant l’any 2015 s’han recollit 619 animals: 607 gossos i 12 gats. Aquesta xifra corrobora un descens significatiu en el nombre d’animals abandonats en els darrers anys. De fet és la xifra més baixa de recollides des de la posada en funcionament del centre. L’any 2014 es varen recollir un total de 656 animals, cent menys que el 2011.

El conseller de Sostenibilitat, José Fernández Celada, ha manifestat que «si bé el nombre de gossos per habitant s’ha incrementat en els darrers anys, les dades són indicatives d’una major responsabilitat per part dels propietaris, principalment en el que fa referència a la identificació».

D'esquerra a dreta José Fernández Celada, conseller de Sostenibilitat, Salvador Balliu, presidente del Consell Comarcal de la Selva, i Gisela Saladich,alcadessa de Tossa de Mar

D’esquerra a dreta José Fernández Celada, conseller de Sostenibilitat, Salvador Balliu, presidente del Consell Comarcal de la Selva, i Gisela Saladich,alcadessa de Tossa de Mar

Pel que fa al nombre d’animals perduts i que han estat recollits i retornats als seus propietaris van ser 263, durant l’any 2015. Els municipis amb un major nombre de gossos recollits van ser Blanes, amb 84; seguit de Lloret, amb 71: Maçanet de la Selva, amb 66, i Tossa de Mar, amb 53 gossos. A aquestes poblacions les seguirien Vidreres, amb 48 gossos: Riells i Viabrea, 48: Sils, amb 43: Caldes de Malavella, amb 37, i, finalment Santa Coloma de Farners, amb 36 gossos.

Tal com ha explicat el mateix Celada, l’any passat va ser el que més animals s’han retornat als seus propietaris, un 43% dels gossos recollits han retornat amb els seus propietaris, la major part voluntàriament fruit de la recerca dels mateixos propietaris i un altre forçats per l’obligació de venir a buscar-los davant el risc de ser sancionats per abandonament de la seva mascota.

José Fernández Celada, Gisela Saladich i Salvador Balliu, durant la visita al CAAS

José Fernández Celada, Gisela Saladich i Salvador Balliu, durant la visita al CAAS

L’increment en el nombre de recuperacions ve justificat, principalment, per l’augment en el nombre d’animals recollits i identificats amb el microxip i a la col•laboració ciutadana amb la recerca de propietaris mitjançant les xarxes socials.

En aquest punt cal fer èmfasi del descens significatiu del nombre d’animals recollits i finalment abandonats, ja que l’any 2015 es varen abandonar un total de 356 animals, una xifra inferior a la de l’any 2014, en què se’n varen abandonar un total de 434.

335 adopcions de gossos

El nombre d’adopcions durant l’any 2015 ha estat de 335 gossos, la qual cosa significa un manteniment respecte les dades de l’any anterior. Si ho comparem amb els anys anteriors veurem que hi ha un estancament en el nombre d’adopcions tant nacionals com internacionals: l’any 2014 (334 adopcions), l’any 2013 (373) l’any 2012 (447). En aquest sentit, sembla que la tendència decreixent dels darrers anys pot haver tocat terra.

caas_16b

La major part de les adopcions es fan a la comarca de la Selva, amb un 43,6% i d’altres comarques, principalment de Girona i Barcelona (30,7%).

Les cessions a protectores col•laboradores signifiquen un 22,3% (protectores locals un 10,1%, i protectores internacionals, un 12,2%). El conseller, José Fernández Celada, ha explicat que és necessària la col•laboració amb les protectores, tant les locals com les internacionals, per tal de mantenir en òptimes condicions la capacitat d’ocupació del centre comarcal.

Actualment el Consell té acords signats amb diverses protectores, fet que permet la cessió dels animals fent-se càrrec de les despeses d’identificació i esterilització. D’aquesta manera es pot donar sortida a animals de difícil adopció, a animals que fa molt de temps que hi són i encara no s’han adoptat i també fer-se càrrec de cadellades molt petites i fer espai quan el centre està molt saturat.

Edifici del CAAS, ubicat a Tossa de Mar

Edifici del CAAS, ubicat a Tossa de Mar

El CAAS, un espai obert a la solidaritat ciutadana

En els darrers anys, el Centre s’ha convertit en un referent per a aquells ciutadans, de totes les edats, que volen visitar-lo i mostrar la seva solidaritat amb els animals abandonats. En aquest sentit, des del Consell s’està treballant per reconvertir el concepte de la “gossera” com a tal en un espai cívic d’interacció animals-ciutadans. Aquest any hi ha previst ampliar les zones d’aparcament i també generar nous espais d’esbarjo perquè els visitants es trobin més còmodes.

En aquesta línia d’espai obert a la col•laboració ciutadana amb la possibilitat de poder passejar gossos, l’any passat ja es va fer un pas amb la possibilitat que els ciutadans que volien ajudar en les tasques diàries del centre ho poguessin fer de forma voluntària. Actualment hi ha tres persones que col•laboren regularment i especialment els caps de setmana ajuden en les tasques d’atenció al públic.

Dos gats, després de ser esterilitzats al CAAS

Dos gats, minuts després de ser esterilitzats al CAAS

Sens dubte, tal com ha explicat el mateix conseller José Fernández Celada: «La participació ha estat vital per mantenir el grau de satisfacció de tots els ciutadans que vénen a visitar el centre».

Més de 70.000 euros invertits en millorar el CAAS

A la presentació també hi ha assistit el president del Consell Comarcal selvatà, Salvador Balliu, que a banda de destacar els resultats del Centre s’ha referit a les inversions que s’hi han dut a terme, quantificades en més de 70.000 euros, durant l’any 2015 per tal que el centre assoleixi l’excel•lència, i els animals estiguin en les millors condicions possibles.

Balliu també ha recordat les tasques del centre, que van molt més enllà de la recollida i acollida de d’animals, ja que des del centre es fomenta la tinença responsable d’animals de companyia i fomenten les campanyes de tinença responsable d’animals de companyia.