Els nous alcaldes selvatans coneixen les mesures per prevenir incendis forestals

Bombers de la Generalitat

Bombers de la Generalitat

El Consell Comarcal de la Selva ha acollit aquest divendres, 26 de juny al matí, la reunió de treball dels nous alcaldes de la comarca amb responsables dels departaments d’Interior i d’Agricultura a les comarques gironines per tractar la prevenció i actuacions en els incendis forestals.

En la trobada hi ha participat Albert Ballesta, director dels Serveis Territorials d’Interior, i Miquel Calm, vicepresident i diputat en funcions de l’àrea d’Acció Territorial de la Diputació de Girona.

La reunió de treball dóna continuïtat a les trobades iniciades en la legislatura passada, impulsades per la representació de la Generalitat a Girona, per millorar la preparació i la resposta de les institucions implicades en la lluita contra els incendis forestals. L’objectiu és posar a disposició dels nous alcaldes la informació necessària sobre les actuacions que corresponen quan es declara una situació d’emergència i també, i molt especialment, sobre les actuacions en matèria de prevenció que garanteixin la seguretat de les persones i dels béns.

En aquesta línia, s’ha informat els alcaldes sobre els equips d’intervenció (bombers), els equips d’ordre (Mossos d’Esquadra i policies locals), les actuacions que els corresponen a ells en l’àmbit logístic, les funcions del centre de comandament avançat i les funcions dels diferents cossos que intervenen en una emergència.

Incendi a la zona Racó Blau de Blanes el passat 24 de juny / Bombers de la Generalitat

Incendi a la zona Racó Blau de Blanes el passat 24 de juny / Bombers de la Generalitat

En la reunió també s’ha exposat als alcaldes el que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció d’incendis forestals. Això inclou urbanitzacions, nuclis de població, edificacions i explotacions agràries.

S’ha fet especial èmfasi en els treballs realitzats fins avui a comarques gironines, amb la implicació dels ajuntaments i amb el suport de la Diputació, pel que fa a les franges de protecció, per la importància que tenen com a element de prevenció.

Les franges de protecció perimetral tenen una doble funció. Per una banda, serveixen per mitigar l’acció d’un foc provinent de la zona forestal per facilitar les tasques d’extinció i, d’aquesta manera, salvaguardar els béns i les persones. Per l’altra, aquestes franges han de prevenir l’avanç d’un incendi originat dins de la zona urbana i evitar que s’estengui cap a la massa forestal.