La Generalitat obre un procés d’audiència pública per a la millora del traçat Blanes – Lloret de la C-32

ICV-EUiA de Comarques Gironines denúncia irregularitats en el projecte

JFG

Tram final de la C-32 / JFG

La Generalitat de Catalunya impulsarà un procés d’audiència pública sobre el projecte de perllongament entre Blanes i Lloret de la carretera C-32, presentat el passat 6 de març.

L’audiència, que s’iniciarà entre el 7 i el 10 d’abril i tindrà una durada de 30 dies, obrirà un diàleg entre administracions, la ciutadania i la societat civil, permetent presentar noves al·legacions al projecte.

Una vegada finalitzada l’audiència pública, les al·legacions trameses al Departament de Territori i Sostenibilitat seran contestades en un període màxim d’un mes, aproximadament fins el 15 de juny.

La figura de l’audiència pública no està recollida en cap precepte legal i se celebra per decisió voluntària de la Generalitat, apel·lant als principis de transparència, de dret a la informació i de participació ciutadana. El perllongament de la C-32 ja va passar pel preceptiu procés d’informació pública i té la Declaració d’Impacte Ambiental aprovada, la vigència de la qual va ser ratificada a finals de 2014 per la Ponència Ambiental.

La Generalitat celebrarà audiències públiques als ajuntaments de Lloret de Mar, Blanes i Tordera, que són els afectats pel pas de la infraestructura.

El nou traçat del tram Blanes – Lloret de la C-32 redueix en un 40% l’impacte ambiental respecte el projecte original de l’any 2000. El més significatiu és el seu redimensionament, ja que s’abandonen els 2 carrils per banda previstos originalment. El ramal estarà format en la major part del recorregut per tres carrils, dos de pujada i un de baixada, amb els sentits de circulació separats per una mitjana per afavorir la seguretat viària.

Igualment, s’incorporen un seguit de mesures per afavorir la integració paisatgística i la permeabilitat de la infraestructura, com ara nous viaductes i falsos túnels o talussos més verticals que redueixen el consum de territori.

Segons informava l’Agència Catalana Notícies, el passat dimarts Govern va acordar modificar la concessió administrativa per a la construcció, conservació i explotació de les autopistes de Montgat-Palafolls (C-31/C-32) i Barcelona-Montmeló (C-33) per integrar-hi el futur ramal a la C-32 entre Tordera, Blanes i Lloret de Mar. La concessionària Invicat començarà les obres de la nova carretera a partir del setembre vinent, amb una inversió prevista de 71 milions d’euros. Està previst que la nova infraestructura millori l’accessibilitat i la fluïdesa del trànsit a la Costa Brava.

Comunicat d’ICV-EUiA Comarques Gironines

ICV-EUiA denúncia irregularitats en el projecte i en l’ampliació de la concessió de la C-32 entre Blanes i Lloret

Iniciativa per Catalunya Verds – Esquerra Unida i Alternativa ha denunciat avui, a rel de la publicació al DOGC de la modificació del conveni de concessió de la C-32, el projecte d’ampliació de la via, entre Blanes i Lloret, que està promovent el Govern de Catalunya. Des del grup parlamentari es considera que la modificació del conveni de la concessió d’aquesta via anirà a compte d’allargar la concessió del 2021 en endavant fins que s’hagi compensat el seu cost. A més, d’acord al projecte inicial, que es va sotmetre a exposició pública i es va obrir període d’al·legacions l’any 2004, es tractava d’una carretera amb un carril per sentit, però ara es pretén que sigui d’un carril per sentit més un carril central (2+1) i de dos carrils per sentit en els trams durs (viaductes i túnels).

D’altra banda, els ecosocialistes denuncien irregularitats en la forma, ja que no existeix una aprovació provisional del projecte actual que es vol promoure ni tampoc l’exposició pública, ja que el departament TES s’acull a un procés de fa més de 10 anys (el qual s’hauria de sotmetre a la legislació ambiental d’ara) i no ha donat a conèixer l’avaluació d’impacte ambiental del nou projecte,.

El diputat d’ICV-EUiA per Girona, Marc Vidal, ha assegurat que “estem preparant diverses iniciatives parlamentàries perquè s’aturi la licitació d’aquest projecte, així com una denuncia que portarem a la Comissió Europea” en referencia a l’estudi d’alternatives més eficients, i també menys costoses “que no agreugin la situació financera del país, ni malmetin els espais naturals protegits en benefici d’uns quants”.

Ampliació notícia

Declaracions del conseller Santi Vila realitzades el diumenge 22-3-2015