L’Ajuntament de Lloret posa en funcionament un dispositiu mòbil per a la gestió d’inspeccions municipals

TabletEls municipis turístics amb una forta estacionalitat en la seva activitat comercial tenen problemàtiques associades a l’agilitat pel que fa a la seva gestió i control. Si a més hi afegim el canvi legislatiu incorporat darrerament, que suposa que només cal la comunicació de l’interessat a
l’Ajuntament informant de l’obertura i/o canvi d’una activitat per iniciar-la, la problemàtica és encara més accentuada.

Actualment Lloret disposa de més de 2.000 activitats registrades sense comptar amb els Habitatges d’Ús Turístic, que ascendeixen a més de 1.900. El 90% són petites activitats comercials i de serveis, principalment destinades al turisme.

Tablet1Amb l’objectiu d’agilitzar i millorar l’eficiència en la gestió d’inspeccions, l’Ajuntament de Lloret de Mar acaba de posar en funcionament un sistema que mitjançant una tauleta digital i una connexió 3G permet als inspectors realitzar la seva tasca al carrer in situ i en línia, és a dir, interactuant directament amb els sistemes i les dades de l’Ajuntament.

El projecte ha estat desenvolupat conjuntament per l’Ajuntament i l’empresa Audifilm Grupo Assystem, proveïdora del software de gestió corporativa, Genesys, de l’Ajuntament.

L’avantatge d’aquesta metodologia, respecte d’altres projectes que també utilitzen dispositius mòbils, és que no necessita tenir cap dada precarregada en el dispositiu ni tampoc requereix de cap software específic (App) per a la tauleta, ja que amb un simple navegador s’executa el mateix programari de tramitació d’expedients automatitzats del propi Ajuntament, és a dir, el grau d’integració amb la resta del sistema és total.

Amb aquesta eina els inspectors tenen la possibilitat de disposar, en temps real, de qualsevol dada o informació allotjada en els servidors municipals així com fer fotos sobre un element de la inspecció i que quedin annexades automàticament a l’expedient. També es pot aixecar la preceptiva acta d’inspecció i signar-la digitalment alhora que s’envia al correu electrònic que indiqui l’interessant en el mateix moment.

Més expedients d’inspecció

Fonts municipals expliquen que «des que es disposa d’aquesta nova eina ha augmentat considerablement el número d’expedients d’inspecció oberts respecte de l’any anterior. Es va començar a fer servir a principis de la temporada d’estiu d’aquest any i des de l’1 de juliol fins ara el número d’expedients d’inspeccions oberts és molt superior als de l’any 2013, en concret 64 aquest any i 22 l’any passat».

A partir d’aquesta aplicació per a activitats, ara s’està desenvolupant la que ha de ser emprada pel servei municipal d’inspecció d’obres, de manera que aquesta tasca també guany en eficiència i seguretat.

Remarcar, finalment, que amb l’aplicació d’aquestes eines tecnològiques, l’Ajuntament de Lloret de Mar està en condicions de millorar l’eficiència dels seus serveis d’inspecció i que aquest fet ha de comportar una major seguretat pels titulars i usuaris dels establiments i pels promotors i constructors d’obres ubicats en el municipi.