Commemoració al Castell de Montsoriu dels 650 anys de la mort de Bernat II de Cabrera

El castell de Montsoriu ha celebrat els actes de commemoració dels 650 anys de la mort de Bernat II de Cabrera durant tot el cap de setmana, els dies 19 i 20 de juliol, amb un programa d’actes molt divers i destinat a públics de totes les edats.

Les activitats es van iniciar el dissabte a les deu del matí amb la recepció al recinte jussà, amb recreacions medievals, a càrrec de membres del grup Alma Cubrae, que es van repetir durant tota la jornada matinal. Paral•lelament, van iniciar-se les visites guiades al castell per a totes aquelles persones que volien conèixer millor la història d’aquest castell, que es varen allargar durant tot el dia.

Foto: Consell Comarcal de la Selva

Foto: Consell Comarcal de la Selva

A un quart de dotze del matí, al pati d’armes, es va fer la recepció musical a càrrec dels flabiolaires d’Arbúcies. Seguidament, a la sala noble, hi va haver el taller d’arts escèniques de Breda, que va representar l’escenificació teatral Bernat II i els Cabrera. Senyor de Montsoriu i terra enllà, amb l’actuació del Taller de Músics de Breda. Els darrers actes del matí varen ser una actuació musical a càrrec dels flabiolaires d’Arbúcies i una exhibició de duels medievals.

La jornada va tenir el seu punt més àlgid a la tarda amb l’acte institucional que va tenir lloc a partir de les set, tot i que prèviament es va inaugurar l’exposició sobre el vescomtat de Cabrera a càrrec de Joan Garriga, president del Patronat del Castell de Montsoriu, i Joan Llinàs, president del Centre d’Estudis Selvatans.

El pati d’armes va acollir els parlaments de commemoració dels 650 anys de la mort del vescomte Bernat II de Cabrera, que varen anar a càrrec de Josep Roquet, alcalde de Sant Feliu de Buixalleu, conseller comarcal i representant el president de l’ens, i Joan Pluma, director general de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

En el transcurs d’aquest acte també va intervenir el secretari general de la Fundació Casa Ducal Medinaceli, Don Pablo Hohenlohe, i duc de Tarifa, que actualment ostenta el títol de vescomte de Cabrera. Cal recordar que al segle XVII el vescomtat de Cabrera va passar als Enríquez i als Montcada, que el varen aportar, juntament amb la resta del seu patrimoni, als Fernández de Córdoba i al segle XVIII ja vàrem trobar la casa dels Cabrera sota la tutela Medinaceli. Sens dubte, la participació de Pablo de Hohenlohe en aquest acte s’ha vist amb molt bons ulls des del Patronat del Castell de Montsoriu.

El seu president, Joan Garriga, ha explicat: “Aquesta relació que hem iniciat aquest cap de setmana i que ha estat molt positiva, de ben segur, que serà molt profitosa per a ambdues institucions, ja que el castell possiblement és el monument més identificat amb el vescomtat de Cabrera.” Per la seva banda, Don Pablo de Hohenlohe ha agraït públicament la invitació a aquesta efemèride i ha encoratjat els responsables del castell que continuïn amb la gran tasca que estan fent. En aquest sentit, Hohenlohe s’ha posat a disposició dels responsables del castell per a tot allò que necessitin de cara al futur.
Un cop van finalitzar els parlaments institucionals, es va representar El retaule de Bernat II, vescomte de Cabrera, a càrrec del Grup Montcabrera Teatre.

Balls tradicionals catalans i conferència sobre Bernat II de Cabrera i el castell de Montsoriu

El segon dia de Festa va tenir un caire més lúdic i festiu amb recreacions medievals durant tot el dia, actuacions musicals i una exhibició de balls tradicionals catalans, a càrrec dels grups de Sant Feliu de Buixalleu. Concretament de l’Esbart Dansaire, els Pica-soques i el grup del Tirabou. A la tarda, els actes es van reprendre a les cinc amb visites guiades al castell, recreacions medievals i una conferència sobre Bernat II de Cabrera i el castell de Montsoriu, a càrrec dels arqueòlegs del Museu Etnològic del Montseny la Gabella d’Arbúcies.
La cloenda de la festa es va fer a les set de la tarda amb la segona representació del Retaule de Bernat II, vescomte de Cabrera, a càrrec del grup Montcabrera Teatre. Tot i les previsions meteorològiques inicials, que preveien pluges durant tot el cap de setmana, la majoria d’actes es varen poder desenvolupar correctament a excepció dels darrers que, per causa de la pluja, es van haver de canviar d’espai.