Èxit del programa d’intercanvi de llibres reutilitzats a Vidreres

intercanvi_llibresEn aquesta desena edició vuit de cada deu alumnes han participat al programa i s’ha superat els 50.000 euros d’estalvi en llibres de text per a les famílies dels alumnes dels centres educatius de Vidreres.
Amb aquesta desena edició del Programa d’Intercanvi de Llibres Reutilitzats de Vidreres s’ha arribat a uns nivells de participació i estalvi que estan molt per sobre del que es considera un èxit en un programa socio-educatiu, voluntari i gratuït.

Ara ja podem dir que Vidreres és una població que s’implica en tots aquells hàbits socials que poden beneficiar bona part de la població. Més enllà de possibles interpretacions triomfalistes dels resultats, ens agradaria destacar que no és gens fàcil consolidar un programa d’aquest tipus al llarg dels anys i que finalment vuit de cada deu alumnes hi participin. Recordem que aquest programa es va iniciar l’any 2004, quan encara ningú s’ensumava l’actual situació de crisi que estem vivint, amb un 10% de participació dels alumnes escolaritzats a Vidreres des de 3er curs de primària a 4t d’ESO. Actualment, el programa genera un 81% de participació (en algun centre s’arriba a un 86%) i hi participen 577 alumnes.

En termes de resultats, s’ha reutilitzat 2.250 llibres (sense tenir en compte els llibres que ja socialitzen els centres i que, per tant, els alumnes també s’estalvien) i el valor dels llibres reutilitzats pels alumnes ha estat de 50.861,15€. En termes d’estalvi, aquest intercanvi ha suposat un estalvi mitjà pels alumnes de 88,15€ arribant en algun centre a més de 105€.

A més d’aquestes dades tant contundents, hem de tenir en compte que els centres de primària de Vidreres (Escola Salvador Espriu i Escola St. Iscle) encara socialitzen alguns llibres de text. Alhora, les AMPES col·laboren puntualment en la compra d’algun llibre pels alumnes del centre. Si també tenim en compte aquest estalvi, i el sumem a l’estalvi que ha generat l’intercanvi de llibres, podem dir que els alumnes de Vidreres que han participat a l’intercanvi de llibres en total s’han estalviat més de 75.000€ en llibres de text.

L’Ajuntament de Vidreres, com cada curs, ha gestionat el programa des de la Unitat de Programes de l’Àrea de Serveis a la Comunitat i amb les regidories d’Ensenyament, Cultura i Benestar Social mitjançant la comissió de participació formada per docents, mares i pares, voluntaris/àries, tècnics de l’Ajuntament i regidores. Igualment que en anys anteriors, cal destacar que enguany, el pressupost destinat al programa ha estat de 12.000€ i inclou la compra de llibres nous per als participants de l’intercanvi dels tres centres (llibres de medi per a tercer i quart curs del Salvador Espriu, llibres de castellà per a tercer, quart i cinquè del Sant Iscle i llibres de lectura d’anglès per a segon, tercer i quant d’ESO de l’Institut). Enguany també s’ha comptat amb l’ajuda inestimable de dues persones que han facilitat molt l’intercanvi: un practicant d’informàtica de l’INS de Vidreres i una coordinadora de voluntariat que feia pràctiques del Grau de Pedagogia de la UdG. Moltes gràcies a totes i tots!

Pel que fa al funcionament del programa, enguany s’ha donat novament una situació que fa que s’hagi de fer l’intercanvi en dues fases a l’INS de Vidreres: les recuperacions de setembre. Enguany, més de 90 alumnes de l’INS (un terç dels participants) tenen més de dues assignatures pendents per setembre. Per tant, s’haurà de fer un intercanvi per a aquests alumnes el proper 4 i 5 de setembre a l’INS de Vidreres (Biblioteca).

Tot i això, molt especialment gràcies a l’AMPA de l’INS de Vidreres i als responsables del centre, es podrà gestionar aquest intercanvi per a aquestes persones que ja s’han registrat en el programa durant les dates d’intercanvi. En aquest sentit, i no només per ajudar al programa, ens agradaria fer una crida a tots els alumnes de secundària: procureu que no us quedin matèries pendents per setembre i així, alhora que esteu més contents/tes i satisfets/es amb la feina feta durant el curs, ens ajudeu a no haver d’esperar a tancar el programa fins el setembre.

Per altra banda, volem destacar que enguany molt poques famílies han vingut fora de termini. Aquesta dada és especialment rellevant perquè vol dir que la informació ha arribat a les famílies. Tot i això, també hi ha hagut qui s’ha despistat. Per això, de cares al proper any, us recomanem tres coses: estigueu alerta a inicis de juny de la informació que us porten els vostres fills, consulteu el web de l’Ajuntament de Vidreres periòdicament i, si detecteu que no podeu venir per qualsevol motiu, delegeu la vostra participació a familiars, amics o coneguts que sí puguin venir. Entre d’altres coses, la no participació a l’intercanvi genera no poder accedir a les ajudes per llibres i material escolar que des de l’Àrea de Benestar Social es dóna a les famílies que més ho necessiten de Vidreres segons la nova convocatòria d’enguany.

Altrament, encara s’ha detectat altres persones que no han pogut intercanviar al moment perquè no portaven els llibres folrats i els han hagut de folrar corre cuita. Ens agradaria animar a aquestes persones que s’han trobat en aquesta situació a tenir presents les dates i indicacions de l’intercanvi que es publiquen amb molts dies d’antel·lació i que es reparteixen alumne per alumne perquè l’any que ve no hagin de passar per aquesta experiència. Ànims i gràcies per la vostra comprensió.

Tot i això, cal destacar com sempre el bon estat de la majoria de llibres reutilitzats i recordar-vos que l’experiència ens diu que un llibre folrat es conserva millor i més temps que sense folrar. Enguany, hem pogut reutilitzar llibres que ja tenen almenys 6 anys!!! Sabeu quin estalvi genera cada llibre? Us imagineu que un sol llibre pugui generar més de 150€ d’estalvi per vosaltres?

Finalment, un any més, els alumnes, els/les mestres i professors/res, els pares/mares i tota la gent relacionada amb el programa (voluntaris/àries, membres de la comissió, personal del Centre Cívic de Vidreres, personal de la Biblioteca Municipal, personal dels Serveis Socials, etc.) es mereixen una bona felicitació per la demostració que ens han fet del que suposa creure en un programa socio-educatiu basat en la participació voluntària i la implicació de les persones. Més de 10 voluntaris i voluntàries han participat activament en aquest programa i l’han fet possible. Motes gràcies i felicitats a totes i tots! Bon curs 2014-15 i moltes felicitats a totes i tots!