Tossa estudia convertir l’edifici de Ca l’Acerbi en la seu de la ruta de les avantguardes artístiques de Catalunya

L'edifici és d'estil Bahuaus

L’edifici és d’estil Bauhaus

L’Ajuntament de Tossa té sobre la taula dues propostes per convertir l’edifici de Ca l’Acerbi, situat al costat de la Vil·la Romana del Ametllers i de la Casa de Cultura, en un nou element d’atracció de turisme cultural de qualitat per a la població que s’anomenaria Espai Acerbi.

Per una banda, hi ha la proposta de convertir l’edifici en la seu d’una futura ruta de les avantguardes artístiques de Catalunya. Aquesta ruta establiria un lligam geogràfic entre aquelles poblacions que, per un motiu o per un altre, van acollir pintors, cineastes o arquitectes d’avantguarda.

Seria el cas, per exemple, de Cadaqués (Dalí), Ceret (Picasso), Mont-roig (Miró), o Tossa (Boelitz, Chagall, Benet, etc). I és que Catalunya ha estat un dels bressols de les avantguardes artístiques del segle XX. També ha estat un lloc d’acollida per a molts artistes atrets pel bon clima, la cultura i el mar, o que han hagut de fugir de les guerres europees. Un exemple de lloc d’acollida d’artistes és Tossa.

Foto: Ajuntament de Tossa

Foto: Ajuntament de Tossa

La seu d’aquesta ruta seria l’edifici de Ca l’Acerbi, ja que el propi edifici representa l’avantguarda arquitectònica del moviment modern europeu. L’edifici, construït l’any 1945, és d’estil Bauhaus, arquitectura racionalista centre europea. Ca l’Acerbi és un dels pocs exemples d’aquesta arquitectura en el nostre territori. En l’actualitat segueix mantenint el seu estil arquitectònic, sense haver sofert cap variació significativa des de la seva construcció.

Per altra banda, també hi ha la proposta de convertir l’edifici en un espai de trobada amb alt contingut històric i artístic per escoltar música en viu o conversar envoltat de cultura, art i un entorn enjardinat. Aquesta proposta permetria utilitzar el propi edifici com a protagonista, aprofitar el seu estil i particularitat arquitectònica per, un cop restaurat, crear un espai que, gràcies a la decoració i mobiliari, recuperaria els seus orígens.

Bé Cultural d’Interés Local

De moment, el que ha fet l’Ajuntament de Tossa és iniciar els tràmits per declarar l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local i incloure’l en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català. No obstant, i atesa la importància que pot esdevenir aquest edifici per al municipi oferint moltes possibilitats de nous usos i com atracció de turisme cultural de qualitat, els criteris d’intervenció seran similars als dels Bens Culturals d’Interès Nacional.

A més, el fet que l’edifici estigui al costat de la Vil·la Romana dels Ametllers i de la Casa de Cultura -ubicada en un antic edifici d’origen indià fundat com a hospital de pobres l’any 1773- permetria abraçar tres elements patrimonials de tres èpoques històriques, que han influït extraordinàriament en el desenvolupament de la població i que expliquen la Tossa d’avui. Tots ells formarien un nou centre cultural a l’abast dels ciutadanans.