L’Ajuntament de Lloret i MIFAS treballen conjuntament per eliminar les barreres arquitectòniques

Jordi Orobitg, al centre de la imatge, amb els membres de MiFAS

Jordi Orobitg, al centre de la imatge, amb els membres de MiFAS

Ahir, a Lloret Turisme, el regidor de Turisme, Jordi Orobitg, amb el president de MIFAS, Pere Tubert, van presentar les accions conjuntes que s’estan realitzant, i que es realitzaran en el futur, de supressió de barreres arquitectòniques i de millora de l’accessibilitat en general, per convertir Lloret de Mar en una destinació de turisme accessible per a tothom.

Des de l’any 2006, l’Ajuntament de Lloret de Mar disposa d’un pla municipal de millora de l’accessibilitat universal, que amb el suport de MIFAS va dirigit a la supressió de barreres arquitectòniques a l’espai públic. El pressupost d’enguany supera els 65.000 euros.

Aquest 2013 la platja de Lloret ha rebut la distinció en la categoria d’accessibilitat i ruptura de barreres arquitectòniques, dins del programa Bandera Blava que gestiona ONG Adeac; una distinció en què col·labora la Fundació ONCE i que reconeix la tasca d’aquells municipis que, a més de tenir la bandera blava, han dedicat una especial atenció vers la supressió de banderes arquitectòniques i atenció a persones amb necessitats especials. A les platges s’ha realitzat un gran esforç en actuacions realitzades per millorar l’accessibilitat dels usuaris en general i de les persones amb mobilitat reduïda en concret:

Zona adaptada per a perspones amb mobilitat reduida

Zona adaptada per a perspones amb mobilitat reduïda

– A la platja: adaptació de les rampes, col·locació de passeres de fusta, creació de plataformes al final de les passeres per deixar cadires de rodes, cotxets de nens, places d’aparcament reservats per a discapacitats, entre d’altres.

– Al mar: servei de bany amb cadira amfíbia i col·locació de cordades de boietes o línies de vida.

– Als serveis i equipament: WC públics i privats adaptats, dutxes adaptades amb cadira frontal i polsadors accessibles, punt d’informació a Fenals i casetes de venda de tiquets amb taulell adaptat.

En aquest sentit ahir es van instal·lar dues zones, a la Platja de Lloret i de Fenals, amb:
– Zona d’estada coberta amb carpa
– Cadira amfíbia pel servei de bany
– Passera d’accés a la platja
– Rampa (Lloret) o planxa de transició entre passeig i passera (Fenals)
– Dutxa adaptada
– Mòdul d’atenció sanitària
– Línia de vida
– Acordonat lateral fins a arribar a la platja per evitar que els usuaris es col·loquin davant
de la passera
– Servei d’hamaques reservades i a preu especial (gestió privada per part dels adjudicataris del servei de lloguer d’hamaques i para-sols). N’hi ha que fins i tot tenen una cadira amb rodes per desplaçar les persones amb discapacitat per la sorra.

També s’ha reforçat de forma ben visible la senyalització que hi ha el bany amb cadira perquè es pugui veure des del passeig. Pere Tubert, President de MIFAS, ha destacat que «Lloret de Mar ja disposa d’una llarga trajectòria en temes accessibilitat, ara ho important és aglutinar i coordinar aquesta oferta i visualitzar-la amb accions conjuntes de promoció i comunicació que ens permetin donar a conèixer aquesta oferta».

Xavi Terradas, delegat de la Selva a MIFAS «el 90% de Lloret de Mar és accessible i que el 10% restant són punts concrets en diferents punts de la població».

Paral·lelament des de Lloret Turisme s’està treballant per formar part del programa de turisme accessible de l’Agència Catalana de Turisme i de la xarxa europea en favor del turisme accessible ENAT (European Network for Accessible Tourism). Durant la reunió també s’ha acordat programar unes visites a establiments privats que estiguin interessats en base al programa de serveis d’informació i assessorament que la Fundació MIFAS ofereix en l’àmbit de l’eliminació de les barreres arquitectòniques, en els projectes de millora de l’accessibilitat i en l’àmbit del turisme accessible.

En paraules del regidor de turisme, Jordi Orobitg, «Lloret de Mar ha estat tradicionalment una destinació turística acollidora i integradora amb tots els públics i sensibilitats. Ateses les característiques territorials de Lloret i l’interès estratègic pels segments familiar i de gent gran, entenem que el municipi té un gran potencial per a desenvolupar el turisme accessible de forma integral, potenciant l’adaptació de les seus recursos, equipaments i productes a totes les persones que poden formar aquest segment».

El President de MIFAS per la seva banda a destacat que «actualment MIFAS compta amb més de 4.000 associats a les Comarques Gironines i considerem que el turisme accessible és un nínxol de negoci potent en el qual Lloret de Mar té molt de recorregut».