Es projecten mesures de suport als pescadors de peix blau a Catalunya

Arxiu Blanesaldia.com

Arxiu Blanesaldia.com

El director general de Pesca i Afers Marítims (DGPAM), Sergi Tudela, ha viatjat aquesta setamana al País Basc per reunir-se amb el director de Pesca i Aqüicultura del Govern Basc, Leandro Azkue, i amb el director del centre tecnològic de pesca del País Basc, Rogelio Pozo, per tractar qüestions d’interès mutu.

A la reunió s’abordat la bateria de mesures acordades per la Direcció General de Pesca del Departament d’Agricultura amb el sector del peix blau per tal de reduir els efectes de la crisi, que va assolir el punt àlgid a finals d’aquest hivern, i que inclou accions per a valoritzar el producte (sobretot, el seitó) i accions de diversificació del recurs.

Ambdues iniciatives, tant la de valorització com la de diversificació, es fonamenten en l’experiència prèvia (know-how) dels operadors del sector del País Basc, i s’han formalitzat a iniciativa del Govern català en el marc de la cooperació bilateral amb el Govern del País Basc i el seu centre tecnològic pesquer AZTI.

La valorització del seitó i el pla pilot de pesca de bacora

La primera acció implica la confecció d’un estudi per part de l’AZTI sobre opcions de valorització del seitó, particularment aquell de talla curta, que darrerament ha assolit un preu de mercat molt baix. Aquest estudi es troba en fase d’elaboració i ha estat contractat directament per la DGPAM.

La segona iniciativa està relacionada amb el desenvolupament d’un estudi pilot de pesca de bacora en alta mar en front de la costa catalana. La bacora és una espècie de tonyina molt preuada per a l’elaboració de conserva, que històricament era capturada en aquesta zona del Mediterrani per la flota basca de la zona de Bermeo (“campaña del bonito del Norte”). Aquesta activitat pesquera va cessar ja fa anys.

L’estudi, desenvolupat en col·laboració amb el Govern del País Basc a través d’AZTI, pretén avaluar si les barques de llum catalanes són susceptibles de dur a terme les captures d’aquesta espècie amb èxit seguint les tècniques que tradicionalment seguia la flota basca en aigües del Mediterrani. El govern ha sol·licitat el permís preceptiu al MAGRAMA per tal de poder efectuar les proves en el curs d’aquest estiu.

La Direcció General de Pesca del Departament d’Agricultura fa mesos que treballa, des de diferents fronts, per trobar alternatives a la situació de crisi que viu el sector pesquer del peix blau. Malgrat que encara s’està finalitzant la redacció del Pla de Millora de la Competitivitat del Sector de la Llum (peix blau) de Catalunya, que es presentarà en el decurs de les properes setmanes, i que guiarà les futures intervencions pel que fa a l’ús dels Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP) en aquest sector, des del Govern s’ha volgut avançar i encetar iniciatives urgents en el camp de la valorització del producte i la diversificació com ara la de prendre l’experiència basca com a referència.